Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Svenska Yle visar: Företagare uppmanade föräldrar att låta småbarn dricka silvervatten

Från 2018
Uppdaterad 18.05.2018 11:42.
Silvervatten av olika styrka i glas.
Bild: Yle/Dennis Storhannus.

Svenska Yle har granskat diskussionen i slutna Facebookgrupper. Den visar att många föräldrar ger silvervatten till barn och bebisar, och många företagare och tillverkare i Finland och Sverige råder föräldrarna att ge silvervatten till barn när de är sjuka. Det här är olagligt, och läkare och myndigheter avråder bestämt från att dricka kolloidalt silver.

När jag gjorde programmet Spotlight hösten 2017 hittade jag flera finländska tillverkare och försäljare som hävdade att silvervatten botar eller förebygger sjukdomar och som också rekommenderade invärtes bruk.

Nu har jag gjort en noggrannare granskning av de texter som företagarna skriver i Facebookgrupper. Här ger flera företagare råd till föräldrar om att låta barn och bebisar dricka kolloidalt silver. Den här sortens påståenden bryter mot lagen.

Förbjudet att sälja för invärtes bruk

Det har i flera år varit förbjudet i hela EU att sälja kolloidalt silver för invärtes bruk. Silvervatten får säljas enbart som vattenreningsprodukt.

Det här är alla tillverkare och säljare medvetna om. Därför har många av dem gett råd om att dricka silvervatten enbart i slutna Facebookgrupper.

Myndigheterna i Sverige har redan en längre tid informerat tydligt om farorna med silvervatten. År 2015 förbjöd läkemedelsverket det svenska företaget Ion Silver att marknadsföra silvervattnet Ionosil med påståenden om att det botar eller förebygger sjukdomar.

Om företaget bryter mot förbudet måste det betala vite på 800 000 kronor.

De finländska myndigheterna har inte varit lika aktiva, men de reagerade omedelbart efter att Spotlight sändes i november 2017.

Läkemedelsmyndigheten Fimea bad fem finländska företag som tillverkade silvervatten ändra sin marknadsföring. Förutom Fimea varnade också Evira, THL och Tukes för att dricka silvervatten och informerade om att ämnet är skadligt för människor.

Toxikologen: Barn och foster är känsligast

Kirsi Vähäkangas är professor i toxikologi vid Östra Finlands universitet. Hon avråder starkt från att dricka kolloidalt silver. Silver är toxiskt – alltså giftigt.

– Silver tas upp ur matsmältningskanalen och ansamlas i inre organ, i njurar och i hjärnan. Det kan leda till lever- och njurskador. Barn och i all synnerhet foster är känsligare för toxisk inverkan än vuxna. Också äldre människor är känsligare, säger Vähäkangas.

Kirsi Vähäkangas, professor i toxikologi, varnar för att nanosilver kan skada inre organ.
Bildtext Toxikologen Kirsi Vähäkangas avråder från att dricka silvervatten.
Bild: Itäsuomen Yliopisto/Raija Törrönen

Många som dricker silvervatten hävdar att kolloidalt silver är ofarligt, och att det är bara är silvernitrat som förorsakar skador på människor.

– Silver förekommer i olika former, både i föreningar som silvernitrat och som metall och som nanopartiklar i kolloidalt silver. Alla former av silver lösgör silverjoner, och forskarna utgår från att de här jonerna åstadkommer den skadliga effekten. Den som dricker mycket silvervatten kan i värsta fall få silverförgiftning, argyria, som färgar huden blå eller grå, säger Vähäkangas.

Kirsi Vähäkangas har sedan Spotlight sändes varit med om att skriva den första finskspråkiga översiktsartikeln om kolloidalt silver, som väntar på publicering.

Företagare rekommenderar silvervatten för bebisar

Jag var i höstas medlem i tre av de stora, slutna Facebookgrupper som diskuterar silvervatten. Jag sparade också diskussioner som handlade om att ge kolloidalt silver till barn och bebisar. Yle har inte publicerat det här tidigare. Jag gick ut ur grupperna innan programmet sändes i november 2017.

Ann-Katrine Backman från Närpes driver ett företag som säljer Ion Silvers silvervatten Ionosil. År 2016 svarar hon på en fråga om det går att ge kolloidalt silver (förkortas KS i konversationen) till en bebis. Hon skriver att kolloidalt silver har ”noll biverkningar”.

Facebook-diskussion om att ge kolloidalt silver till bebisar mot tbe.
Bildtext Facebookdiskussion år 2016 om att ge silvervatten till en bebis.

Många föräldrar ställer frågor om bruk av silvervatten. Backman uppmanar en del föräldrar att spraya kolloidalt silver i munnen på bebisen, eller runt munnen, näsan eller på händerna.

Det är överraskande många föräldrar som vill veta hur de ska dosera silvervatten om de ger det till barnen. Några föräldrar skriver att de brukar ge några teskedar kolloidalt silver till sina barn, andra har blandat silvervattnet med modersmjölk för att få barnen att svälja. Någon har gett barnen en halv deciliter när de får magsjuka.

Ann-Katrine Backman vill inte kommentera i den här artikeln.

"Huvudsaken är att man använder"

Silvervattentillverkaren Mikko Viinikainen från Villmanstrand (VD för företaget Lehtola Silver) svarade våren 2017 på en fråga om man kan ge silvervatten till barn. Han skriver: ”huvudsaken är att man använder”.

Facebook-diskussion om kolloidalt silver till små barn.
Bildtext Facebookdiskussion i finskspråkig grupp.

Vad menar du med "huvudsaken att man använder", Mikko Viinikainen?

– Mitt svar handlade enbart om att använda sked, svarar Mikko Viinikainen.

Han slutade tillverka silvervatten i höstas.

– I ljuset av det jag vet nu skulle jag inte rekommendera silvervatten till barn. Och jag förstår inte alls dem som hävdar att vi behöver silver som ett spårämne, eller som kosttillskott, säger Viinikainen.

Varför slutade du tillverka silvervatten?

– Jag har ett treskiftsarbete och familj, och dygnets timmar räckte inte till, säger Viinikainen.

Mikko Viinikainen berättar att när Spotlight (och det finskspråkiga programmet MOT) om silvervatten publicerades och tidningarna hakade på temat fick han och andra företagare många nya beställningar.

– Människor blev nyfikna. Några av de nya kunderna sade att de vill pröva på det här ämnet som myndigheterna varnar för, säger Viinikainen.

"Silver är ogiftigt för däggdjursceller"

Den svenska företagaren Anders Sultan tillverkar silvervattnet Ionosil som också säljs i Finland. Han skriver i ett inlägg från 2014 att det går bra att ge silvervatten till barn.

Samma inlägg finns till stora delar på den här webbsidan, i anonymiserad form.

Anders Sultan berättar om en mamma vars bebis har fått sjukhusbakterien MRSA men blivit bättre efter att ha fått silvervatten. Anders Sultan skriver att "en eller två teskedar per dag kan säkert göra susen på din son".

Anders Sultans inlägg om silvervatten till barn

Anders Sultan kommenterar: Mamman meddelade senare att sonen blev helt frisk.

Toxikolog: "Silver skadar cellernas DNA"

Anders Sultan undrar hur WHO kan tillåta bruk av kolloidalt silver för vattenrening om det är så farligt som myndigheter och toxikologerna konstaterar.

"10 gram silver, motsvarande 7 dagliga teskedar under 80 år av ett 10 ppm svagt kolloidalt silver är vad WHO säger är NOAEL, dvs nolleffektdosen för en vuxen", skriver Sultan till Svenska Yle.

Kirsi Vähäkangas betonar att WHO:s riktlinjer för silver i dricksvatten inte ska ses som rekommendationer för intag.

– De flesta riktlinjer är utvecklade för arbetshälsovård, man har försökt räkna ut hur mycket silver en människa kan utsättas för utan att ta skada. Det finns alltid känsliga individer som tar skada av mindre mängder silver, säger Vähäkangas.

Hanna Karlsson är docent i toxikologi vid Karolinska institutet i Stockholm. Hon har undersökt hur nanosilver påverkar lungceller.

– En ny översiktsstudie över genotoxiska effekter hos silver publicerades i fjol. Forskarna har visat – även i-vivo-studier, alltså studier på djur och enstaka studier på människa – att silver kan vara genotoxiskt. Det innebär att silver förorsakar skador på cellernas DNA. Det här kan påverka hur WHO ser på silver i dricksvatten, säger Hanna Karlsson.

Hanna Karlsson, docent i toxikologi, forskar i hur lungorna påverkas av nanopartiklar.
Bildtext Hanna Karlsson är docent i toxikologi vid Karolinska institutet i Stockholm.
Bild: YLE/Annvi Gardberg

Åtalsprövning nästa

Riksdagsledamot Mikko Kärnä polisanmälde vid årsskiftet en av de kvinnor som medverkade i Spotlight. Hon hade sagt i programmet att hon lade till silvervatten i bebisens nappflaska.

Förundersökningen utvidgades så att den gällde också den andra kvinnan som medverkade – även hon hade gett silvervatten till barn.

Polisen misstänker att mammorna har misshandlat sina barn när de har gett dem toxiskt silvervatten att dricka. Ärendet går vidare till åtalsprövning i dagarna.

I den offentliga diskussionen om förundersökningen har företagens ansvar lämnats i skugga.

Företagaren backade, Fimea avbröt process

Ett av företagen som säljer silvervatten i Finland vägrade i november ändra sina webbsidor trots Fimeas uppmaning. Fimea inledde en process för att klassificera företagets silvervatten som läkemedel. På det sättet kunde Fimea förbjuda försäljning eller marknadsföring av produkten.

Överläkaren Päivi Ruokoniemi berättar att Fimea avbröt processen i mars i år. Den finländska företagaren backade och gick med på att ändra sina webbsidor.

Päivi Ruokoniemi på Fimea.
Bildtext Päivi Ruokoniemi är överläkare på Fimea.

Företagaren är Reijo Matilainen på Seppälänmäen marjatila i Piekämäki.

– Efter att ha diskuterat med Fimea har jag tagit bort en del material från webbsidan. Jag tillverkar silvervatten för desinficering av hud och ytor, och för vattenrening, säger Matilainen.

Kirsi Vähäkangas varnar för att dricka silvervatten.

– Det är skillnad på vetenskap och tro. Det finns inga bevis för att silver skulle fungera mot sjukdomar. Men det finns bevis på att det skadar människor, säger hon.

Men Matilainen tror inte på Vähäkangas.

– Om du har tillräckliga kunskaper om doser och bruk, kan du ersätta många antibiotikakurer med silvervatten, säger Matilainen.

Källor:
De slutna facebookgrupperna som diskuterar kolloidalt silver är
Kolloidalt Silver 3.0 & Kolloidinen hopea (som nu har över 12 000 medlemmar), Kolloidalt Silver 2.0 (nästan 50 000 medlemmar) och Hopeavesi - Colloidal Silver (drygt 1200 medlemmar).

Svenska Yles webbredaktion:
Vi har stängt den här kommentarstråden. Samma argument upprepar sig, och tillför inget väsentligt nytt till den diskussion som redan först rätt uttömmande i anslutning till flera andra av våra artiklar på samma tema.

Vill du läsa kommentarerna i samband med tidigare artiklar om silvervatten?

Här hittar du Annvi Gardbergs kommentar till artikeln.

Här hittar du artikeln till det första Spotlightprogrammet om silvervatten.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln