Svenska Akademien tar fram en krisplan - listar 3 konkreta åtgärder för att bli modernare
Hälften av ledamöterna har lämnat sina uppdrag i den vanryktade Svenska Akademien och nyligen beslöt man att inte alls dela ut Nobelpriset i litteratur i år.
I ett pressmeddelande idag säger Akademien bland annat att man ser över rutiner för särskilda frågor såsom jäv och sekretess.
Till Sveriges radio säger den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson att förtroendekrisen måste tacklas.
- Vi har anlitat en rad experter på olika områden. Förändringsbehovet finns där och vi måste identifiera vilket behovet är, säger Olsson till Sveriges radio.
Enligt pressmeddelandet gäller det personer utanför Akademien som innehar kompetens inom juridik, konflikthantering, organisationens uppbyggnad och kommunikation.
Gruppen består av mellan sex och åtta personer.
Tre spår
I meddelandet uppger Akademien att förändringsarbetet kommit igång i april genom tre konkreta handlingar:
1. Ekobrottsmyndigheten får ta del av den advokatutredning vilken innefattar brottsmisstankar mot en av Akademiens tidigare bidragsmottagare.
2. Kungens beslut att förtydliga Akademiens stadgar för att möjliggöra utträde på egen begäran, vilket skett i samklang med Akademiens strävan under våren.
3. Beslutet att skjuta upp 2018 års Nobelpris i litteratur, i syfte att skapa tidsrum för att återställa det allmänna förtroendet för Akademien innan nästa Nobelpristagare utses.
Detta av respekt för såväl hittillsvarande som framtida litteraturpristagare, för Nobelstiftelsen och för omvärlden i övrigt, skriver Akademien i pressmeddelandet.
Akademien är tydlig med att en förhoppning med den nya planen är att de medlemmar som stigit av Akademien ska se över sitt beslut och komma tillbaka.