Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ett av tidernas största kungliga bröllop – hovminglaren Rita Tainola tar dig igenom festligheterna på svenska

Från 2018
Uppdaterad 19.05.2018 13:27.
Meghan Markle ja prinssi Harry nauravat käsikädessä.
Bildtext Prins Harry och Meghan Markle gifter sig på lördag.
Bild: Yle Kuvapalvelu / Chris Jackson Getty Images

Storbritanniens prinsbröllop har lett till en bröllopsyra av mått. Prins Harry gifter sig med den amerikanska skådespelaren Meghan Markle i Windsor Castle på lördag och Yle sänder bröllopet med svenskt referat i TV1 och på Arenan med start klockan 13.50. Du kan ställa frågor till Svenska Yles kommentator Rita Tainola och referenten Tove Virta genom att mejla tove.virta@yle.fi eller skicka sms till 0400 129 461.

Rita Tainola har kallats allt från seriös skvallerjournalist till kändisarnas kändis. Hon har deltagit i fler kungliga bröllop än de flesta har sett i tv och har genom åren minglat på diverse “tea partyn” i Buckingham Palace.

Rita Tainola med Mannerheimvägen i bakgrunden.
Bildtext Rita Tainola har ett enormt kontaktnät. Hon talar varmt för nätverkande. Men hon är inte aktiv på sociala medier utan väljer att träffas eller prata i telefon.

- Jag har umgåtts med både prins Charles och prinsessan Diana. Prins Philip har jag intervjuat två gånger trots att han mycket sällan alls gett några intervjuer, säger hon.

Få finländare har lika god insyn i det brittiska kungahuset som Tainola.

Ett av tidernas största kungliga bröllop

Lördagens festligheter har kallats för ett av tidernas största kungliga bröllop och intresset är stort också för att prins Harry och Meghan Markle har så olika bakgrund: en amerikansk Hollywood-personlighet möter en brittisk prins från ett traditionellt hov.

tre män i kläder prydda med storbritanniens färger blått, rött och vitt sitter framför Windsor slott
Bildtext En del britter har inlett festandet redan flera dagar innan bröllopet.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Bakom bröllopet ligger både rigorös planering och en del hemlighetsmakeri. Många detaljer om bröllopet har det brittiska hovet ändå avslöjat och medierna har hakat på allt vad det går och ibland lite till.

Prinssi Harry ja prinssi William tutkivat valokuva-albumia.
Bildtext Prins Harry (till vänster) med sin bror William. Harry var bestman på Williams bröllop - nu blir det tvärtom.
Bild: Yle Kuvapalvelu / Oxford Film and Television

Hovet har bland annat sagt att familjemedlemmarna ska ha en aktiv roll. Det syns bland annat genom att Harrys bror William ska vara bestman. Ursprungligen var det också tänkt att Meghans pappa skulle föra henne till altaret.

Men allt går inte som på Strömsö ens för det brittiska hovet - de senaste rubrikerna pekar på att en skandal kring pappa Thomas Markle blossat upp samtidigt som han lider av allvarliga hälsoproblem. På torsdagseftermiddagen kom det officiella budet från hovet att han trots alls inte deltar i sin dotters vigsel, av hälsoskäl.

En text som publicerats på hovet sida om att Meghan Markles far inte deltar i bröllopet.
Bildtext Det här dök upp på det brittiska hovets webbsida den 17.5.2018, två dagar innan bröllopet.

Ett annat samtalsämne är huruvida jämställdhetsförespråkaren Meghan får hålla ett tal så som hon önskar, eller om det inte anses lämpligt. Ingen brud har gjort sådant förr i kungahuset, sådana är inte traditionerna.

Mer om brudparet och bröllopet

Men det hemligaste av det hemliga har det inte läckt ut några säkra detaljer om - brudklänningen. Meghan Markle har varit gift tidigare vilket gör att många till exempel undrar om den är vit eller om hon valt någon annan färg.

Tainola: Prins Harry säger vad han tänker

Rita Tainola säger att hon förutom Charles och Diana också träffat nummer två i tronföljden, prins William. Hon upplevde honom som ganska försiktig.

- Ofta brukar det äldsta syskonet som blivande regent känna sig mer ansvarigt för att bibehålla traditionerna, säger hon.

Traditioner som hänger ihop med monarkins betydelse för ett lands kontinuitet, historia, identitet och i förlängningen landets stabilitet. Och i allt detta är folkets stöd viktigt.

Meghan Markle ler in i kameran med prins Harry i bakgrunden.
Bildtext Harry och Meghan träffades genom en gemensam vän som parade ihop dem på en blinddejt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tainola ser att Harry är mer rak på sak än bror William, Harry säger vad han tänker. Han går lite sin egen väg i det traditionsbundna brittiska kungahuset, såsom också fästmön Meghan. Det betyder att vi kan förvänta oss nya eller annorlunda inslag under lördagens fest till kärlekens ära, menar Tainola.

Svensk Damtidning lärde Tainola svenska

Tainola talar en rätt felfri svenska. Hur kommer det sig?

- Jag har alltid läst Svensk Damtidning. Jag har också många finlandssvenska vänner och min granne är svensk.

Hon blir upprörd då hon minns situationer när någon från Finland talat engelska med svenska kungen eller andra prominenta svenskar.

Vem är Rita Tainola?

Eftersom hon rört sig så mycket bland kungligheter och kändisar säger Tainola att hon kunde ha avslöjat en hel del större och mindre skandaler genom åren. Men för henne har ett bibehållet förtroende varit viktigare än publiciteten.

Fråga Tainola om kungligheter

På lördag kommenterar Tainola bröllopet och svarar också på frågor om kungligheter, bröllop och traditioner under sändningen. Har du något du undrar över, hör av dig till oss!

Tove Virta (till vänster) och Rita Tainola.
Bildtext Tove Virta (till vänster) och Rita Tainola refererar bröllopet på lördag med start klockan 13.50.

Skicka frågor till: tove.virta@yle.fi

Prins Harrys och Meghan Markles bröllop sänds i TV1 och Arenan klockan 13.50 -16. Redan från klockan 11.15 kan du på Arenan också se när gästerna anländer till St George’s Chapel (utan referat, fram till klockan 16.30).

På andra språk

Diskussion om artikeln