Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Konestiftelsen får Kimitoöns naturs miljöpris

Från 2018
Tallar på Stormossen på Kimitoön.
Bild: Yle/Monica Forssell

Konestiftelsen får Kimitoöns natur rf:s miljöpris för en bra miljögärning för grundandet av ett nytt naturskyddsområde i Kulla på Kimitoön. Området är 130 hektar stort och har fått sitt namn av den närliggande byn Kulla.

Med naturpriset, som delas ut vartannat år, vill föreningen tacka för gärningar som gjorts för den gemensamma miljö och naturens livskraft, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Den mest värdefulla delen i Kulla skogen är ett 20 hektar stort område granskog med mångsidig livsmiljö, som är en skyddad plats för ett flertal utrotningshotade arter.

350 hektar stort skyddat område på Kimitoön

Naturskyddsområdet som grundades under självständighetens jubileumsår ledde också till ytterligare skyddsåtgärder då Forststyrelsen också förband sig att skydda det närbelägna Kivarnäs området.

Mellan de här två områdena ligger det tidigare skyddade myrområdet Stormossen, vilket ger en sammanlagd skyddad areal på 350 hektar.

Miljöpriset mottas den 19.5 2018 av Konestiftelsens styrelseordförande Hanna Nurminen.

Kimitoöns natur rf är en lokalförening underställd de nationella naturskyddsorganisationerna Suomen luonnonsuojeluliitto och Natur och Miljö.

Diskussion om artikeln