Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utskottsbråket om vårdreformen fortsätter - riksdagen får rimligt med tid, säger finansministern

Från 2018
Juha Sipilä, Petteri Orpo och Sampo Terho i riksdagen
Bildtext Riksdagen ska få den tid den behöver, men reformen ska också "ur ur riksdagen" i rimlig tid, sade finansminister Petteri Orpo under riksdagens frågestund.
Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Nu svarar regeringspartierna på bråket i social- och hälsovårdsutskottet. Finansminister Petteri Orpo säger att riksdagen ska behandla reformen inom en rimlig tid. Oppositionen kallar förfarandet i utskottet för en skandal.

Regeringspartierna beslöt på onsdag att att Social- och hälsovårdsutskottet inte har tid att behandla planen för de offentliga finanserna för vård- och landskapsreformen.

Det fick oppositionen inom utskottet att gå ut med en gemensam protest. De har riktat sig till talmanskonferensen som ska ta ställning till den förkortade behandlingen på fredag. Utskottet röstade med tio ledamöter mot sju, om att förkorta behandlingen av de finansiella ramarna för reformen. Ett sådant förfarande är ovanligt i riksdagen.

Enligt oppositionen betyder det att man inte får svar på hur man ska ha råd med reformen. Sfp:s Anna-Maja Henriksson kallar förfarandet för en skandal. Utskottsmedlemmar pekade på onsdagen på frågetecken i miljardklassen.

- Ingen har räknat ut riktigt vad finansieringen blir. Man räknar med att det från början finns en miljard i minus och det finns inte med i rambudgeten, säger Veronica Rehn-Kivi (sfp).

Veronica Rehn-Kivi uusi kansanedustaja eduskunta / RKP
Bildtext - Ingen har räknat ordentligt ut vad finansiering av reformen blir, säger Rehn-Kivi.
Bild: Jouni Immonen / Yle


Vad är ni rädda för att man inte ska ha råd med?

- För det första kommer kostnaderna i början att vara stora. Man har inte räknat med lönejusteringarna och digital jämställdhet, för att få systemen att prata med varandra. Det är jättestora summor som man inte har räknat med.

Pekka Puska: Visst hinner vi med behandlingen

Regeringspartiernas ledamöter försvarar idag det ovanliga agerandet att förkorta behandlingen av ärendet. Centerns Pekka Puska säger att utskottet inte alls försöker hoppa över behandlingen av de ekonomiska ramarna.

Pekka Puska.
Bildtext - Vi har visst hunnit höra finansministeriets experter, säger Pekka Puska.
Bild: Mårten Lampén / Yle

- Vi har väldigt mycket tid. Vi började ju senaste vår och vi har sedan mars behandlat vårdreformen och lyssnat på så många experter. Nu gjorde vi beslutet att inte behandla något som inte är så viktigt. Social- och hälsovårdsreformen är den viktigaste frågan och vi måste prioritera den. Vi har redan lyssnat på finansministeriets experter många gånger.

Nu säger oppositionspolitikerna att det är just de här ekonomiska frågorna som är så viktiga för reformen, att de borde behandlas, vad svarar du?

- Därför har vi lyssnat på experter många gånger. Men det papper som de talar om är finansministeriets planpapper, som inte har något direkt att göra med det här. Det gäller snarare nästa regering för de kommande fyra åren, säger Puska.

Varför är det så bråttom?

- Vi borde göra beslut om reformen, så att vi kan börja reformen om 1, 2, 3 år. Om vi flyttar landskapsvalet framåt flyttas allt annat också, säger Puska.

Finansminister Petteri Orpo (Saml.) svarade på kritiken också på riksdagens frågetimme på torsdagen.

- Vi ger arbetsro till alla utskott, och jag hoppas att det sker enligt riksdagens goda praxis. I utskottet har det redan hörts hundratals experter. Riksdagen tar den tid riksdagen behöver, men det är en stor reform och man måste få den färdigbehandlad i riksdagen inom en rimlig tid, sade Orpo.

- Vi vill ha arbetsro. Vi kan omöjligt få det färdigt inom juni, knappast heller inom juli. Det enda rimliga skulle vara att ta time-out och skjuta upp landskapsvalet till våren, säger Rehn-Kivi.

Finansutskottet mycket kritiskt till kostnaderna

Helsingin Sanomat rapporterar att finansutskottet har lämnat ett mycket kritiskt uttalande om de eventuella inbesparingarna av vårdreformen.

Utskottet har fäst sig i synnerhet vid hur osäkra kostnadsinbesparingarna är. Enligt statssekretetare Martti Hetemäkis beräkningar är inbesparingarna från valfriheten noll euro, rapporterar Helsingin Sanomat. Däremot kan vissa inbesparingar uppstå inom andra områden, som teknologiska lösningar.