Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Dokumentären Farfars hemliga krig - konsten att avslöja en hemlig agent på ett kärleksfullt sätt

Från 2018
Otto läser tidningen och kastar en blick åt sidan.
Bildtext Var farfar Otto verkligen hemlig agent?
Bild: Bullitt Film Aps

Dokumentären Farfars hemliga krig är berättelsen om CIA:s hemliga verksamhet i Danmark under kalla kriget. Centralfigur är en 91-årig farfar som vid sidan av sitt tandläkaryrke hade direkta kopplingar till verksamheten - någon han själv inte vill medge.

När dokumentärfilmaren Ida Grøn börjar gräva i fallet blir det också en familjehistoria om internationella kopplingar, höga insatser och stora överraskningar.

Ida har som liten fått höra många godnattsagor av sin farfar Otto som var tandläkare i Haderslev på södra Jylland.

Sagorna som sändes på kassettband handlade om Jørgen som tillsammans med sin hund Trofast sprängde järnvägar i luften, vidarebefordrade hemliga meddelanden och gömde engelska piloter.

Det var sagor men mycket tyder på att det också var verklighetsbaserat och vittnesmål från kriget.

Ida har alltid tyckt mycket om sina farföräldrar. Men det verkar som om de också döljer något och att Otto var mer än motståndsman och respekterad tandläkare.

Troligtvis växte han in i ett hemligt underrättelsenätverk som kom att arbeta direkt för CIA under andra världskriget och fram till 70-talet. Vill Ida få svar är det nu tid för konfrontation så länge hennes farmor och farfar finns kvar i livet.

Vad gjorde egentligen Otto och hans Dagmar i USA efter kriget? Och varför sov han med en skarpladdad revolver vid sin sida ännu i början av 80-talet?

I dokumentären samlar Ida, tillsammans med sin historieintresserade far, pusselbitar av information via vittnen, i högteknologiska laboratorier och hemliga arkiv.

Bilden av en hemlig operation under en tid av djupa ideologiska klyftor och ängslan tar form.

Dagmar och Otto i sin öppna bil.
Bildtext Dagmar, Otto och en hemlighet de lovat ta med sig i graven.
Bild: Bullitt Film Aps

Jakten på den oberättade krigshistorien genom farfars dubbeliv visar att att Danmark hade en stor grupp agenter som infiltrerade kommunistiska grupper och arbetade för en USA-vänlig nation.

Ida Grøn

Medan pusselbitarna blir fler blir också Ottos delaktighet i underrättelsenätverket allt tydligare. Verksamheten omkring honom, vittnena, miljöerna och kronologin avslöjar hans verksamhet under kalla kriget.

Men vid konfrontation glider han undan, bortförklarar och nekar. Trogen sin övertygelse mörkar han hela historien.

Och varför skulle han inte? Han har som många andra satt sitt liv på spel för ett fritt Danmark. Men kanske finns där också en vilja att berätta.

Orginaltitel: Stay Behind – Min farfars hemmelige krig (Danmark 2017)
90 dagar på Yle Arenan (publiceras 20.5 kl. 06.00)

En dokumentär av Ida Grøn
Produktion: Film ApS

Diskussion om artikeln