Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

I Australien bekämpas fräcka måsar med vattenpistol - kan lösningen fungera också i Helsingfors?

Från 2018
Uppdaterad 17.05.2018 18:49.
Vattenpistoler mot påträngande måsar - Spela upp på Arenan

Enligt en australiensisk krögare är måsarna vid hans uteservering i Perth fräckare än någonsin. Han har löst problemet med vattenpistoler. Vid Helsingfors stad tänder man ändå inte direkt på idén.

I västra Australien, i Perth, fick restaurangägaren Toby Evans nog av de snåla måsarna som störde restauranggästerna. Måsarna kom ända fram till borden för att tigga eller stjäla mat.

- Måsarna blir hela tiden djärvare, säger Evans, som äger restaurangen 3Sheets.

Enligt Evans är måsarna fräckare än någonsin och han var därför tvungen att hitta på en lösning för att hålla kunderna nöjda.

Nu delar restaurangen ut vattenpistoler till kunderna, som de kan använda sig av för att jaga bort måsarna. Både Evans och kunderna anser att det är ett fungerande knep.

- Vattenpistolerna fungerar och måsarna verkar förstå att de inte är välkomna hit, säger Evans.

Kunde vattenpistoler fungera i Helsingfors?

Raimo Pakarinen, som arbetar som miljöinspektor vid Helsingfors stad, vill inte uppmuntra till att skjuta mot måsar med vattenpistol. Han tycker ändå det är bättre än att slå med en käpp eller slänga föremål mot fåglarna.

- Är det frågan om en gammaldags vattenpistol, i stil med den jag själv lekte med i min barndom för 50 år sedan, så borde en sjöfågel som måsen inte ta skada, bedömer Pakarinen.

Pakarinen anser ändå att moderna vattenpistoler är så kraftfulla att de kan skada fåglar. Han har tidigare stött på ett fall där byggarbetare använt en trycktvätt för att jaga bort måsar, vilket bryter mot djurskyddslagen.

Staden kommer inte att utfärda någon allmän anvisning om att använda vattenpistoler för att bekämpa fräcka måsar.

- Vi uppmuntrar ogärna människor till att handla enligt exempel som kan vara svårtolkade, säger Pakarinen.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Australiassa ravintola torjuu lokkeja vesipyssyillä - tehoton vesipistooli voisi kelvata Helsingissä skriven av Hannele Muilu.

Diskussion om artikeln