Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skål i rabarbersaft - Fredrika Runeberg fick egen rabarbersort

Från 2018
Uppdaterad 19.05.2018 08:58.
Fredrika Runebergs rabarber i Fredrika Runebergs trädgård i Borgå
Bildtext Rabarbern i Fredrika Runebergs trädgård har smalare blad och smäckrare stam.
Bild: Yle/Stefan Härus

Den rabarber som växer i trädgården vid J.L. Runebergs hem i Borgå är en riktig raritet.

Den har nämligen blivit upptagen i Naturresursinstitutets (Luke) nationella program för växtgenetiska resurser.

Där bevaras den i rabarbersamlingen under namnet Fredrika Runebergs rabarber.

Det var redan för ett år sedan som Naturresursinstitutet beslöt att bevara Fredrika Runebergs rabarber på grund av dess genetiska mångfald och långa odlingshistoria.

En sirlig rabarberart

Rabarbern som växer i Fredrika Runebergs trädgård har en egen arvsmassa och en genkombination som till 63 procent avviker från den vanligaste stammen i Finland.

- Den här rabarbern är lite rödare än den normala rabarbern och både bladen och stjälkarna är lite smalare. Det här är en lite sirligare form av rabarber, säger Borgå stads museivårdare Maria Kovanen.

Johan Ludvig och Fredrika Runeberg flyttade in i det stora huset i korsningen av Alexandersgatan och Runebergsgatan år 1852. Då var redan trädgården delvis anlagd.

Man vet med andra ord inte exakt på året när rabarbern har planterats i trädgården, men det genetiska testet visar att rabarbersorten är gammal och att den nått Finland före den vanliga sorten.

Museivårdare Maria Kovanen i Fredrika Runebergs trädgård 17.05.18
Bildtext Museivårdare Maria Kovanen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Tjugotre nya rabarberarter

Det var år 2015 som Naturresursinstitutet uppmanade finländare att söka upp information om gamla rabarbersorter.

Institutet fick in över 700 svar. Av dem kunde 23 nya rabarbersorter inkluderas i samlingen. En av de 23 var rabarbern från Fredrika Runebergs trädgård.

Nu ska rabarbern firas stort. Hur annars än med rabarbersaft.

- Det blir stor rabarberfest på lördag (19.05) och då bjuds det faktiskt på rabarberdricka, men den är dessvärre inte tillverkad på rabarber från Fredrika Runebergs trädgård. Här får man nämligen inte plocka någonting alls, säger Kovanen.

Så vad ska hända med den rabarber som växer här. Ska den inte användas överhuvudtaget?

- Rabarbern ska nu få växa till sig och möjligen kommer vi i framtiden att börja sälja av den. Det kan kanske bli möjligt att om några år köpa rabarberplantor, säger Kovanen.

Fredrika Runebergs rabarber i Fredrika Runebergs trädgård vid Runebergs hem i Borgå
Bildtext Rabarbern i Fredrika Runebergs trädgård skuggas under våren av blommande fruktträd.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det gäller att hålla den vid liv

Rabarber ska gärna vart femte år föryngras genom delning. På det sättet kan den förökas och man får fler rabarberplantor.

Den proceduren sker bäst på hösten då knopparna är lätta att hitta. Det sitter en knopp längst ner på varje skaft.

- Den breder ju nog ut sig en del och om det nu visar sig att den är väldigt produktiv, så är det kanske dags att börja dela på plantorna och fundera på var man planterar ut dem, säger Kovanen.

Tillsvidare handlar det enbart om att se till att Fredrika Runeberg-rabarbern inte dör ut. Därför behöver den finnas också på någon annan plats än just i trädgården.

Fredrika Runebergs rabarber i Fredrika Runebergs trädgård i Borgå
Bildtext Bädden med rabarber i Fredrika Runebergs trädgård är inte så stor.
Bild: Yle/Stefan Härus

Rabarberinfo i Fredrika Runebergs trädgård

Genom att etablera en reservväxtplats garderar man sig ifall det skulle gå så illa att rabarberplantorna i trädgården av någon anledning skulle stryka med.

- Vi har faktiskt inte ännu ordnat med detta, men det är nog meningen att det ska finnas någon liten reservodling. Sen när vi kommit så långt så kan vi börja fundera på att sälja av den till allmänheten, säger Borgå stads museivårdare Maria Kovanen.

Tillsvidare gäller det att enbart se och inte röra. Det kan man alltså göra lördagen den 19 maj. Det blir rabarberinfo klockan 11 och finskspråkig guidning i Fredrika Runebergs trädgård en kvart senare.

Den svenska guidningen börjar klockan 12. I samband med rabarberevenemanget finns det också möjlighet att köpa sticklingar av Fredrika Runebergs krukväxter.

Diskussion om artikeln