Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snart byggstart för nya restaurangen i Norra hamnen i Ekenäs - se nya bilder på huset

Från 2018
En ritning över en restaurang vid vattnet.
Bildtext Restaurangens framsida vetter ner mot gästhamnen i Ekenäs.
Bild: JS BYGG & DESIGN

För tillfället pryds Norra hamnen i Ekenäs av en stor sandgrop och ett lite tafatt stängsel. Om allt går enligt planerna kommer den att se fullständigt annorlunda ut om ett år.

Då ska restaurangen som går under projektnamnet Fyren slå upp sina skjutdörrar i glas.

Miljö- och byggnadsnämnden beviljade projektet bygglov under sitt möte i onsdags (16.5).

En sandgrop och en varningsstolpe i Norra hamnen i Ekenäs där hamnmagasinet stod tidigare. Hav i bakgrunden. En vacker sommardag.
Bildtext Den här sandgropen ska snart bli en byggplats. Här stod hamnmagasinet och krogen Number One tidigare.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

- För att ekonomin ska gå ihop så kommer vi att ha öppet året om. Därför kommer det inte att vara en traditionell paviljong i trä utan i stället kommer vi att ha skjutdörrar i glas som är öppna då vädret är varmt, beskriver företagaren Tom Nylund den kommande restaurangen.

Mycket respons från invånare

Nylunds företag Opportunito vann anbudstävlingen för tomten där det gamla hamnmagasinet fanns. Han driver två lokala företag och sitter med i flera styrelser. Det verkar ändå finnas gott om energi över för ett till projekt.

- Jag är verkligen i farten. Jag har fått mycket respons från staden och Ekenäsbor och det känns jätteroligt att jobba med det här, berättar han.

Företagare Tom Nylund i profil en solig sommardag i Norra hamnen i Ekenäs. Hav i bakgrunden.
Bildtext Tom Nylund ser med iver fram emot att byggandet ska börja.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Under sommarsäsongen finns det ett digert utbud av restauranger i gästhamnen i Ekenäs. Nylund tror ändå inte att de kommer att strida om kunderna.

- Tvärtom, vår tanke är att vi ska göra Ekenäs mera lockande med den här restaurangen, säger han.

Nu kan vi ta upp tävlingen med vår kära granne Karis som varit rätt duktiga på den här sidan.

Nylund menar att Ekenäs legat efter i Raseborg när det handlar om att ha ett digert utbud av restauranger även utanför högsäsongen.

- Man ska kunna komma hit och äta också höst, vinter och vår. Nu kan vi ta upp tävlingen med vår kära granne Karis som varit rätt duktiga på den här sidan, konstaterar han.

En skiss över ett hamnområde där flera byggnader syns.
Bildtext Restaurangen byggs granne till de nya bostäderna i Norra hamnen.
Bild: JS BYGG & DESIGN

Tidtabellen är stram och prislappen hög, två miljoner euro uppskattade Nylund senast vi talade med honom att priset skulle bli. Nu räknar han med en ännu högre summa.

- Det var en grov uppskattning. Vi har ökat lite på byggnadskvadraterna så högst antagligen kommer det en slant till men det får tiden utvisa, säger han.

I samband med att Fyren blir klar så kommer även staden att slutföra sina planer vid hamntorget. Restaurangen kommer att vara placerad så att besökarna får en så ordentlig vy av havet som möjligt, menar Nylund.

Företagare Tom Nylund framifrån sittande på en brygga vid restaurangbåten Sunnan en solig sommardag. Hav i bakgrunden.
Bildtext Restaurangen ska dela utsikt med Sunnan som syns i bakgrunden.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

- Största skillnaden till föregångaren är att vi kommer att svänga på byggnaden. Vi gör havet synligare från Norra Strandgatan. Byggnaden kommer att stå i samma riktning som Sunnan är, förklarar han och hänvisar till restaurangbåten som är förtöjd precis intill.

Lång process och många möten

Krögare kommer att vara Hans Lundström som driver restaurang Knipan. Ursprungligen var det meningen att Wi-Box skulle ha hand om restaurangverksamheten men tiden räckte inte till.

- Det blev ett skifte i och med att vi byggde nytt med Wi-Box för ett par år sedan och det tog en sådan fart att vi började med en tillbyggnad. Det skulle allt ha korsat med det här, förklarar Nylund.

En skiss över ett hamnområde där en restaurang och några segelbåtar syns.
Bildtext Efter många långa möten är ritningarna nu godkända för restaurangen som går under projektnamnet Fyren.
Bild: JS BYGG & DESIGN

Projektet har varit både intressantare och mer omfattande än vad Nylund hade kunnat förutse.

- Att få ihop något som sitter bra har varit en lång process. Vi har haft ett verkligt bra samarbete med staden och fått mycket konstruktiv respons av dem. Vi har haft många och långa möten och tillsammans filat på resultatet, berättar Nylund om planeringen kring Fyren.

- Nu kliar det i fingrarna att sätta igång med byggandet, säger han och blickar ivrigt mot sandgropen.

Diskussion om artikeln