Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

LM: Försvarsminister Jussi Niinistö vill spara genom att stänga armén för kvinnor

Från 2018
Uppdaterad 18.05.2018 08:31.
Beväringar svär faneden
Bild: Lehtikuva / Kimmo Rauatmaa

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) föreslår att försvaret slopar möjligheten för kvinnor att göra frivillig värnplikt, åtminstone för ett år. På det viset vill han minska försvarskostnaderna.

För tidningsgruppen Lännen Media uppger Niinistö att Försvarsmakten sparar fyra miljoner euro genom att inte ta in kvinnliga frivilliga i militärtjänstgöringen under ett år.

En annan möjlighet kunde vara att ta in kvinnor vid bara en av de två inryckningarna under ett år. Det skulle spara två miljoner euro.

Jussi Niinistö säger att han inte har något emot kvinnlig värnplikt.

- Kvinnorna gör en strålande insats för försvaret, men vi måste spara, säger han.

Vill inte spara som förr

Jussi Niinistö säger sig vara bekymrad över nedskärningar som väntar försvarsbudgeten från och med år 2020. Han vill inte upprepa tidigare sparåtgärder, som att minska antalet repövningar.

- Säkerhetsläget är ett annat nu. Vi kan inte pruta på försvarsnivån, säger Niinistö.

Reservister motsätter sig

Reservistförbundet motsätter sig det förslag försvarsministern för fram i tidningsintervjun. Förbundets vice ordförande Terhi Hakola säger till STT att försvaret behöver mera pengar i stället för sparåtgärder.

- Jag förstår att man måste spara och en halvering av antalet kvinnliga frivilliga kanske kunde tänkas. Å andra sidan innebär det här ju bara att försvarsbudgeten borde höjas, säger hon

Hakola påpekar att de kvinnor som gjort värnplikt har visat sig vara välmotiverade och har fått bra respons för sin tjänstgöring.

Artikeln är uppdaterad kl 8.31 med Reservistförbundets kommentar.

Diskussion om artikeln