Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valsegrarna i Italien överens om regeringsprogram - sanktionerna mot Ryssland ska slopas

Från 2018
Uppdaterad 18.05.2018 06:28.
Luigi Di Maio.
Bildtext Femstjärnerörelsens ordförande Luigi Di Maio lämnar förhandlignarna med Legas ordförande Matteo Salvini.
Bild: EPA-ANGELO CARCONI

Femstjärnerörelsen och kommande regeringspartnern Lega har efter utdragna förhandlingar kommit överens om ett regeringsprogram.

Målet för partierna är att programmet ska presenteras för presidenten Sergio Mattarella på måndagen.

Regeringsprogrammet innehåller inte skrivelser om ett utträde ur eurozonen eller något annat som skulle ”orsaka oro kring Italiens medlemskap i euron”, säger en källa inom Femstjärnerörelsen till Reuters.

Programmet innehåller bland annat en basinkomst och pensionsreformer samt ett slopande av EU:s sanktioner mot Ryssland.

Ledaren för det högerpopulistiska partiet Lega, Matteo Salvini, i maj 2018.
Bildtext Legas partiordförande Matteo Salvini
Bild: EPA

Det är fortfarande inte klart vem som blir Italiens följande premiärminister. Femstjärnerörelsens ordförande Luigi Di Maio har intygat att förhandlingarna om premiärministerposten går vidare.

Femstjärnerörelsen blev största parti i valet den 4 mars med drygt 32 procent av rösterna medan Lega fick 17 procent av rösterna.

Högerblocket bestående av Lega, Silvio Berlusconis Forza Italia och nationalistiska Italiens bröder fick tillsammans 37 procent av rösterna.

Därför har Salvini ansett sig kunna ställa hårda krav på Luigi Di Maio.

Tidigare i veckan verkade det som invandring var en knäckfråga i förhandlingarna mellan partierna, då Salvini ville att hans parti skulle ha fria händer för att klämma åt "businessen" illegal invandring och att den nya regeringen skulle inleda arbetet först när "regeringen kan göra saker", skriver The Guardian.

Nya fängelser - där skattesmitarna ska sitta

Femstjärnerörelsen och Lega har för avsikt att bygga fler fängelser och införa upp till 10 000 nya polistjänster i Italien.

Tidigare i veckan gick Di Maio ut med att skattebrott ska straffas med fängelse.

De nya regeringspartierna har press på sig att fylla vallöften som skattesänkningar och att dra tillbaka höjningen av pensionsåldern som infördes 2011.

Med tanke på Italiens statsskuld och ekonomiska situation är det ändå sannolikt att de här åtgärderna kan vara svåra att genomföra - och leda till konflikter med EU.

Diskussion om artikeln