Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TSN: VM-backen Juuso Riikola fortsätter karriären i NHL

Från 2018
Juuso Riikola i matchen mot Danmark.
Bildtext Juuso Riikola i matchen mot Danmark.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

TSN-journalisten Darren Dreger meddelar att Finlands VM-back Juuso Riikola har kritat på för NHL-klubben Pittsburgh Penguins. 24-årige Riikola landslagsdebuterade i december och de övertygade insatserna gör att han får möjlighet att ta klivet över Atlanten.

I KalPa blev det 8 + 16 = 24 poäng på 59 grundseriematcher. Riikola som är hockeyfostrad i Villmanstrand och SaiPa flyttade till Kuopio och KalPa som 16-åring. Där har han spelat de nio senaste säsongerna.

Den 13 april meddelade Lukko att Riikola kritat på ett 1+1-årskontrakt med Raumoklubben.

– Jag tror att han vill etablera sig i landslaget och förhoppningsvis kan vi hjälpa honom med det, sade Lukkos tränare Pekka Virta då.

24-årige Riikola landslagsdebuterade i december 2017 och de övertygande insatserna i klubblaget och landslaget räckte slutligen till en VM-biljett. De goda VM-insatserna premierades i sin tur med ett NHL-kontrakt.

Ettårigt tvåvägskontrakt

Av Pittsburghs etablerade backar har bara Jamie Oleksiak ett utgående kontrakt. Pittsburgh sitter ändå på Oleksiaks rättigheter, vilket innebär att han av allt att döma fortsätter i klubben.

I Pittsburghs NHL-lag skulle Riikola, som aldrig NHL-draftades, få sällskap av landsmannen Olli Määttä.

Eftersom Riikola har hunnit fylla 24 år handlar det om ett ettårigt nykomlingskontrakt som per automatik är ett tvåvägskontrakt.

Diskussion om artikeln