Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Det nya barnsjukhuset har överlåtits till HUS: "Det här är en gåvans dag"

Från 2018
Bild på hur HNS nya barnsjukhus ska se ut.
Bildtext Det nya barnsjukhuset överläts till HUS.
Bild: HNS/Matti Snellman

Det nya barnsjukhuset i Mejlans överläts till Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS på fredagen den 18 maj. Sjukhuset blev klart under våren. HUS säger att verksamheten på sjukhuset inleds i höst.

- Det här är en gåvans dag. Det vi får i dag har skapats med ett ofattbart samarbete, säger Jari Petäjä, verksamhetschef för Helsingfors universitets centralsjukhus sjukvård för barn och unga.

Sjukhuset kostade sammanlagt 170 miljoner euro att bygga. Av det samlades 40 miljoner in genom insamlingar och donationer.

Sjukhusets patienter kommer från hela Finland. Barnens hjärtoperationer och organtransplantationer ska centreras till sjukhuset.

- Vi har rum där vi kan inkvartera barnens föräldrar. Vi försöker också hämta vården till patienternas rum i motsats till att patienterna måste röra sig mellan olika avdelningar, säger Mervi Taskinen, avdelningsöverläkare för HUS cancer-, blodsjukdoms- och stamcellsavdelning för barn.

Bild på hur HNS nya barnsjukhus ska se ut.
Bildtext Bland annat så här ser de nya vårdutrymmena ut.
Bild: HNS/Matti Snellman

Patienter och sjukskötare spåras

Många har väntat otåligt på det nya sjukhuset.

- Många år har vi varit i gamla utrymmen som haft stora problem med bland annat inomhusluften. Många i personalen har personligen drabbats av de här problemen, säger Pekka Lahdenne, som fungerat som projektchef för den operativa planeringen av det nya sjukhuset.

Det nya sjukhuset har också splitterny teknik. Det här märks bland annat då de små patienterna anmäler sig och får en egen virtuell karaktär.

- Karaktärerna syns på mottagningsrummets vägg. Den egna karaktären börja sedan blinka när det är dags att gå till mottagningsrummet, säger Lahdenne.

Sjukskötarna har namnskyltar som kan lokaliseras digitalt.

- Då kan vi se om det finns för mycket eller för lite personal på en avdelning, säger Lahdenne.

Patienterna lokaliseras också. Med hjälp av tjänsten vet sjukhuset hela tiden var de är och vilken vård de får.

Bild på hur HNS nya barnsjukhus ska se ut.
Bildtext Då de små patienterna kommer till sjukhuset får de en egen virtuell karaktär. Karaktären börjar sedan blinka då det är dags att gå in till mottagningsrummet.
Bild: HNS/Matti Snellman

Det gamla sjukhuset säljs kanske

Petäjä säger att det gamla barnsjukhusets öde inte ännu är klart.

- Vi funderar som bäst vilken verksamhet som kunde passa i byggnaden. Till exempel kunde man ha kontor där, säger han.

Huset ska renoveras genast efter att all verksamhet flyttat ut. Enligt preliminära planer ska byggnaden användas för vuxenkirurgi.

- En möjlighet är att sälja fastigheten till en utomstående aktör, säger Petäjä.

Artikeln baserar sig på Avatar ohjaa pikkupotilaat hoitoon – uusi lastensairaala hyödyntää viimeisintä teknologiaa ja tarjoaa yöpaikan vanhemmille skriven av Saija Nironen.

På andra språk

Diskussion om artikeln