Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Företagen bär ett stort ansvar för råd till föräldrar om silvervatten

Från 2018
Uppdaterad 18.05.2018 12:51.
Kolloidalt silver
Bild: Yle/Dennis Storhannus.

De två kvinnor som drack silvervatten och gav det till sina barn har utsatts för en värre press än någon på Yle kunde förutse. De tillverkare och återförsäljare som har gett föräldrar råd om att låta barnen dricka silvervatten bär ett stort ansvar.

När jag gjorde Spotlight i november 2017 var jag noga med att behandla de två kvinnorna som själva använde silvervatten med respekt. Jag ville veta hur de tänkte och handlade. Den ena kvinnan berättade självmant att hon gav silvervatten till sin bebis, den andra svarade på min fråga om saken.

Kvinnorna fick läsa manuskript innan vi sände programmet och godkände sin egen andel.

De utlovade hälsoeffekter för silvervatten i slutna Facebookgrupper, vilket är olagligt

I Spotlight granskade jag i synnerhet företagarna. De utlovade hälsoeffekter för silvervatten i slutna Facebookgrupper, vilket är olagligt. Vi lät analysera deras silvervatten och kunde konstatera att de flesta flaskor innehöll mycket mindre (och ett silvervatten rejält mera) silver än utlovat.

Företagarna var mycket försiktiga. De ställde inte upp på intervjuer inför kamera, de kommenterade bara per e-post. De två kvinnorna som medverkade i Spotlight var modiga. Nu ångrar de sannolikt att de ställde upp, och det är jag för egen del verkligt ledsen över. Varken jag eller någon annan på Yle kunde förutse det som skedde efter publiceringen.

Riksdagsledamot Mikko Kärnä polisanmälde kvinnorna och inte företagarna. Det ser jag personligen som ett olyckligt beslut. Kvinnorna har handlat i god tro, de har garanterat velat sina barns bästa.

I dagens granskning kan vi visa att tillverkare och återförsäljare av silvervatten har gett råd till föräldrar om att låta låta barn och bebisar dricka kolloidalt silver. De här företagarna bär ett stort ansvar. De har varit fullt medvetna om att myndigheter och forskare varnar för kolloidalt silver. Får man tro Facebookgrupperna har många fler föräldrar än de två kvinnorna i Spotlight fått uppfattningen att silvervatten är tryggt och nyttigt för barn.

Också kvinnorna jag intervjuade i Spotlight kände till att det är förbjudet att sälja silvervatten för oralt bruk

Överläkare Päivi Ruokoniemi på läkemedelsmyndigheten Fimea konstaterade redan i Spotlight att företagen har marknadsfört silvervatten på ett olagligt sätt. Men Fimea verkar nöja sig med att företagen städar upp på webbsidor och ändrar sin marknadsföring. Samma linje har också livsmedelsverket Evira följt: när företagen slutar hävda att silvervatten går att dricka får de fortsätta att sälja produkten.

Å andra sidan: också kvinnorna jag intervjuade i Spotlight kände till att det är förbjudet att sälja silvervatten för oralt bruk. De visste att företagen inte får marknadsföra kolloidalt silver som läkemedel. Det här tog jag upp under intervjun, och jag refererade noggrant toxikologen Kirsi Vähäkangas som jag hade träffat samma dag.

Kvinnorna valde att inte tro på de forskare och myndigheter som varnade för silvervatten. ”Det får hon naturligtvis tycka”, avfärdade en av dem Vähäkangas omdöme.

Föräldrar bär naturligtvis ett ansvar för vad de låter sina barn dricka, även om de har blivit förledda till det av tillverkare och återförsäljare.

Svenska Yles webbredaktion:
Vi har stängt den här kommentarstråden. Samma argument upprepar sig, och tillför inget väsentligt nytt till den diskussion som redan först rätt uttömmande i anslutning till flera andra av våra artiklar på samma tema.

Vill du läsa kommentarerna i samband med tidigare artiklar om silvervatten?

Här hittar du journalisten Annvi Gardbergs kommentar till dagens nyhet.

Här hittar du artikeln till det första Spotlightprogrammet om silvervatten.

Diskussion om artikeln