Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

250 000 euro för en PET-CT-röntgen till Vasa centralsjukhus

Från 2018
Uppdaterad 18.05.2018 13:06.
Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Nu har Österbottens cancerförenings kampanj PET for Botnia samlat in 250 000 euro. Insamlingen fortsätter men ett resultat behövdes för att Vasa sjukvårdsdistrikt ska kunna besluta om anskaffningen av en PET-CT-röntgenapparat.

När Österbottens cancerförening startade insamlingen i februari låg målet på 100 000 euro.

- Det känns jättebra och överraskande att det har gått så snabbt, säger Thomas Öhman, medlem i kampanjgruppen för PET for Botnia.

- När vi startade kampanjen visste vi inget om hur det skulle gå. Det är jättefint det här, säger Christer Strömbäck, medlem i kampanjgruppen för PET for Botnia.

Porträtt Thomas Öhman och Christer Strömbäck.
Bildtext Thomas Öhman och Christer Strömbäck
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Utgår från att apparaten skaffas

I juni ska Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige fatta beslut om man ska köpa en PET-CT-röntgenapparat eller inte. Då måste fullmäktigeledamöterna veta hur mycket de åtminstone får i form av insamlingar och donationer.

Tror ni att sjukvårdsdistriktet går in för att skaffa apparaten?

- Det tror vi säkert. Det är bara så att det måste bli så, säger Strömbäck.

Vad gör ni med pengarna om sjukhuset inte skaffar den?

- Vi har inte haft det scenariot för oss över huvud taget, för man har ju varit väldigt positivt inställd till det från sjukvårdsdistriktet. Centralsjukhuset har gjort åtgärder för att kunna se till att den blir ekonomiskt bärkraftig, att man har tillräckligt med patienter. Det har man gjort genom att göra avtal med andra parter som kan använda den här apparaten, säger Öhman.

En PET-CT-röntgenapparat kostar omkring 2,8 miljoner euro. Redan tidigare har Medicinska stiftelsen i Vasa meddelat att man donerar 100 000 euro till sjukvårdsdistriktet för anskaffningen av apparaten.

Hur långt räcker era 250 000 euro?

- Det betyder att sjukvårdsdistriktet inte behöver ta så jättemycket lån och kan sänka sina kostnader tack vare det, säger Öhman.

Ralf Bäckström, ombudsman på Aktia stiftelser i Österbotten, överräcker 50 000 euro till insamlingen. Markku Suoranta verksamhetsledare på Österbottens cancerförening tar emot. I förgrunden sitter Thomas Öhman och Christer Strömbäck från kampanjgruppen.
Bildtext Ralf Bäckström, ombudsman på Aktia stiftelser i Österbotten, överräcker 50 000 euro till insamlingen. Markku Suoranta, verksamhetsledare på Österbottens cancerförening, tar emot. I förgrunden sitter Thomas Öhman och Christer Strömbäck från kampanjgruppen.
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

200 patienter årligen

Enligt Markku Suoranta på Österbottens cancerförening skulle 200 österbottniska cancerpatienter varje år behöva en PET-CT-undersökning, men inte ens hälften av dem orkar med resan till Åbo eller Tammerfors.

Positronemissionstomografi (PET) kombinerad med datortomografi (CT) är en metod med vilken man kan utföra oerhört detaljerad diagnostik, inte minst inom just onkologin.

Sett från Vasa centralsjukhus finns den närmaste apparaten i nuläget i Åbo och Tammerfors.