Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Jag visste att förslaget skulle väcka kalabalik" - försvarsminister Niinistö föreslår tillfälligt stopp för kvinnor i armén

Från 2018
Uppdaterad 18.05.2018 12:42.
jussi Niinistö håller tal i Finlandiahuset framför två mikrofoner.
Bild: Lehtikuva

Försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) går ut hårt i offentligheten för att slå larm om de enligt honom katastrofala följderna ifall Finlands försvar måste spara så mycket som det nu är planerat.

Bland annat kunde ett tillfälligt stopp för kvinnliga frivilliga vara ett sätt att spara.

- Regeringens sparprogram för den offentliga sektorn slår orimligt hårt mot försvaret, säger försvarsministern till Svenska Yle.

Det var för tidningsgruppen Lännen Media som Niinistö först presenterade sina sparförslag.

Jag tänker inte upprepa samma misstag som mina föregångare

försvarsminister Jussi Niinistö (Blå)

Enligt Jussi Niinistö går det inte att upprätthålla ett trovärdigt försvar i de internationellt osäkra tiderna Finland befinner sig i.

- Jag tänker inte upprepa samma misstag som begicks av den förra regeringen då garnisoner lades ned och repövningar ställdes in, säger han.

- De framtida sparåtgärderna kan inte drabba den grundläggande verksamheten, det nationella försvaret, och därför måste vi se på andra delar av försvaret, säger Niinistö.

Beväringar svär faneden
Bild: Lehtikuva / Kimmo Rauatmaa

Niinistö säger att förslaget om att kvinnor tillfälligt inte skulle få rycka in var ett medvetet drag för att väcka uppmärksamhet.

- Jag visste att det skulle väcka kalabalik men det är mitt sätt att slå larm och väcka beslutsfattare och allmänhet, säger han.

De finländska männen har värnplikt, medan finländska kvinnor omfattas av den allmänna försvarsplikten.

Just för att det är frivilligt för kvinnor och inte obligatoriskt skulle det vara möjligt att spara här, enligt Niinistö.

Det skulle spara fyra miljoner på ett år, eller alternativt två mijoner ifall försvaret skulle ta in kvinnor vid bara en av två inryckningar per år.

Kvinnor behövs i det nationella försvaret

Försvarsminister Jussi Niinistö betonar att kvinnorna gör ett strålande jobb i militären. Han påpekar också att kvinnor generellt är viktiga i landets försvar.

Han tycker att man kunde utveckla den rollen mycket mer bland annat via olika slags beredskapsutbildningar.

Kvinnor behövs också särskilt i de militära krisoperationer Finland deltar i utomlands.

Finland kan dra sig ur internationella uppdrag

Krisoperationer utomlands är ett annat område där Niinistö ser en möjlighet att spara.

Just nu har Finland ungefär 500 personer engagerade i olika internationella krisuppdrag. Flest finns i Libanon och i Irak.

- I de större operationerna skulle vi finnas kvar, det är de i mindre uppdragen runt om vi världen vi i så fall skulle dra oss ur, säger försvarsminister Jussi Niinistö.

Reservister motsätter sig

Reservistförbundet motsätter sig det förslag försvarsministern för fram i tidningsintervjun. Förbundets vice ordförande Terhi Hakola säger till STT att försvaret behöver mera pengar i stället för sparåtgärder.

- Jag förstår att man måste spara och en halvering av antalet kvinnliga frivilliga kanske kunde tänkas. Å andra sidan innebär det här ju bara att försvarsbudgeten borde höjas, säger hon.

Hakola påpekar att de kvinnor som gjort värnplikt har visat sig vara välmotiverade och har fått bra respons för sin tjänstgöring.

Niinistö är ute efter att provocera

Ordföranden för riksdagens försvarsutskott Ilkka Kanerva

Ordföranden för riksdagens försvarsutskott Ilkka Kanerva gillar inte heller försvarsministerns förslag.

Enligt Kanerva är Niinistö är ute efter att provocera.

Diskussion om artikeln