Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mängder av döda smörbultar i Borgå skärgård - kan ha förgiftats tror Naturväktare

Från 2018
svartmunnad smöbult
Bild: kristian kankare

25 livlösa svartmunnande smörbultar räknade en invånare på Pörtö till när han ringde till Naturväktarna för att höra om dödsorsaken. De kan ha förgiftats, säger experterna.

I torsdagens sändning av Naturväktarna i Yle Vega (17.5.18) får programledaren Pia Abrahamsson och experterna Anders Albrecht och Jörgen Palmgren två märkliga samtal.

Ett av samtalen kommer från en Pörtöbo. Han berättar om ett fenomen som han inte har upplevt tidigare.

- För ett år sen fastnade en svartmunnad smörbult i nätet, men nu för ett par dagar sedan simmade några stycken lojt vid vår strand. Följande dag låg tre, fyra stycken döda på stranden. Igår kom det några till och nu har jag räknat upp till tjugofem döda.

Naturväktare Anders Albrecht svarar att det låter oroväckande.

- Vattnet vid Pörtö borde vara det renast tänkbara, säger Albrecht.

- Jag har följt med dem på dagen och de rör sig allt långsammare och till sist dör de och ruttnar bort så småningom. Inte ens måsarna är intresserade av dem, säger Pörtöbon.

"Död fisk ska alltid tas på allvar"

Albrecht avfärdar tanken på att fiskarna skulle ha fått syrebrist i samband med värmeböljan som samtidigt har värmt upp vattnet ute i skärgården.

- Vattnet är för rent och det är gott om syre. De borde i så fall piggna till när de kommer upp till stranden. Jag tycker att det verkar som något gift. Man borde alltid ta det på allvar, säger Albrecht.

Naturväktaren tror att en tankbåt kan ha släppt ut något giftigt och att strömmarna har fört fisken från farleden och närmare kusten.

Flera har iakttagit samma sak

Naturväktarna får också ett samtal från Svedjeholmen som ligger tre sjömil norr om Pörtö. Han har också sett död smörbult vid stränderna. Det rör sig om tiotals, kanske hundratals döda fiskar, säger han.

- Där har nog skett något utsläpp är jag rädd. Inte ska dom dö. Det är något fel om de dör, svarar Albrecht.

Den som ringer in påpekar att han inte har sett någon död fisk av annan art än smörbult.

Naturväktarna uppmuntrar dem som ringt in om den döda fisken att skicka smörbultar till Havsforskningsenheten vid Finlands miljöcentral för närmare undersökning.

Det är något fel om de dör

― Anders Albrecht

Invasiv fisk från Kaspiska havet

Antalet svartmunnad smörbult har ökat kraftigt i Östersjön under de senaste fem åren. Den kommer ursprungligen från Svarta havet och Kaspiska havet och betraktas som en främmande och invasiv art.

Den svartmunnade smörbulten finns i stora delar av Europa och Nordamerika. Den har troligtvis kommit via fartygens barlastvatten.

De första observationerna i Finland gjordes år 2005.

- De simmar långa sträckor och finns överallt i Finska viken och i ganska stora mängder, säger Anders Albrecht.

Har du också sett död fisk (smörbult eller annan) vid stranden någonstans i Östnyland? Hör av dig till oss! Mejla på ostnyland@yle.fi eller kommentera den här artikeln.

Diskussion om artikeln