Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Besiktningsfusk i Åboskola utreds som brott

Från 2018
Uppdaterad 18.05.2018 13:00.
En besiktningsman undersöker däcken på en bil som besiktigas.
Bild: Ismo Pekkarinen / All Over Press

I februari uppdagades flera fall av oegentligheter kring besiktningsverksamheten vid Åbo yrkeshögskola. Nu tar polisen över utredningen.

I februari riktades misstankar om oegentligheter vid Yrkeshögskolans fordonstekniska utbildning som erbjuder besiktningstjänster. Trafiksäkerhetsverket Trafi kopplades in och nu går fallet vidare till polisen.

Fallen går tillbaka till tiden före 2015 då det framgick att importerade bilar inte bokförts enligt gällande regler. Yrkeshögskolan inledde en intern utredning och bristerna rättades till, men trots det fortsatte oegentligheterna.

Fel datum skrevs in

I utredningen framgick att det i vissa fall skrivits in felaktiga besiktningsdatum för bilar trots att direktiven från Trafi är entydiga. Enligt dem ska besiktningen antecknas samma dag som besiktningen utförts. I ett pressmeddelande från Åbo yrkeshögskola konstaterar skolans rektor Vesa Taatila att förfarandet klart varit i strid med gällande direktiv.

Trots den interna utredningen förblev vissa detaljer kring besiktningsverksamheten oklara. I mars överlät yrkeshögskolan sin utredning till Trafi som tog över ärendet. Åbo stad kopplades också in för att göra en intern revision av besiktningsverksamhetens räkenskaper.

Enligt Iltalehti handlar det om över 200 nya bilar som importbesiktats vid yrkeshögskolan trots att de aldrig varit inne på skolan. Bilarna importerades av två bolag i Helsingfors som anlitade yrkeshögskolans besiktningsstation från september 2011 till juni 2015.

Det var en anställd vid ett av bolagen som började ana oråd. Orsaken var att bilarna hade godkänts vid besiktningsstationen i Åbo trots att de aldrig varit där. Misstankarna väcktes efter att det verkade ologiskt att bilarna skulle ha körts en sträcka på 170 kilometer då den närmaste besiktningsstationen fanns endast tre kilometer från den adress där bolaget Business Cars verkade.

Diskussion om artikeln