Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dödens väntrum på Sveaborg har öppet hus hela sommaren

Från 2018
Tysk vakt på Sveaborg vid vattnet 1918
Bildtext Tysk vakt på Sveaborg vid vattnet 1918
Bild: Helsingfors stadsmuseum

När Radioteatern skapade den interaktiva pjäsen Sveaborg 1918: Röster ur dödens väntrum i våras var det tänkt att den skulle pågå fram till mitten av maj.

Men nu kom det glädjande beskedet att pjäsen förlängs till slutet av juli. De dödsdömdas cellflygel finns på Sveaborg, i muren till Kronverket Ehrensvärd, byggnad C31, inte långt från huvudentrén. Här inväntade rödgardisterna sina dödsdomar och tillbragte sina livs sista timmar.

De dödsdömdas korridor på Sveaborg 1918 fotad utifrån 2018
Bildtext De dödsdömdas korridor på Sveaborg 1918 fotad utifrån 2018
Bild: Yle/Mira Gartz

Från våren 1918 till våren 1919 var Sveaborg en plats för fångläger efter 1918 års inbördeskrig. Våren 2018 öppnades, efter en paus på flera decennier, åter de dödsdömdas fängelsekorridor för allmänheten i Radioteaterns tidsresa Röster ur dödens väntrum.

Nu får publiken vandra omkring i de celler som för hundra år sedan inhyste dödsdömda fångar som Yrjö Kallinen, sedermera benådad försvarsminister och Kustaa Salminen, vars täta och känslofyllda brevväxling med hustrun Laina finns väl bevarad.

Man får också möta den åländska kantorn Gunnar Mörn, som med stort förakt för den vita sidan kämpade för arbetarklassens förhållanden och 19-åriga Eemil Turpeinen, vars sista brev hem till mamma hör till de mest kända.

Promobild för Radioteaterns installation "Röster ur dödens väntrum" på Sveaborg. Halvt genomskinlig fånge sitter i cell och titeln skrivet på fotot.
Bild: Mira Gartz/Yle

I den tvåspråkiga ljudinstallationen har cellerna inretts som de såg ut för hundra år sedan och rösterna, stegen och skriken av dem som en gång levde och arbetade här ekar mellan de tjocka stenväggarna.

Föreställningen som har rönt framgång och fått fina recensioner kan alltså nu ses och lyssnas på under hela sommaren. Dödens väntrum står öppet alla lördagar och söndagar i maj och juni och torsdagar till söndagar i juli.

Här hittar du mera information om öppethållningstider och annat praktiskt. Föreställningen är gratis.

Diskussion om artikeln