Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Besiktningsman kritisk till de nya reglerna som innebär längre besiktningsintervaller: "Även nya bilar har fel"

Från 2018
A-Katsastus Åbo-Offerkällsgatan
Bildtext En besiktningsman granskar en lastbil.
Bild: Yle/Peter Karlberg

På söndagen infördes nya besiktningsregler i Finland. En viktig förändring som säkert får tummen upp av många bilägare är att besiktningsintervallerna blir längre. Jan Norrgård, besiktningsman i Åbo, är dock kritisk till de nya reglerna, då han ser många faror med längre uppehåll mellan besiktningarna.

De nya reglerna innebär att besiktningen av person- och skåpbilar samt tunga fyrhjulingar som används i privat trafik görs med längre intervaller än i nuläget.

Jan Norrgård, besiktningsman inom koncernen A-Katsastus och verksam vid Åbo besiktningsstation på Offerkällsgatan, ger tummen ner till de nya reglerna.

- Som en nybilsägare är det förstås en lättnad att du inte behöver besikta din bil lika ofta som tidigare. Men nya bilar har också fel och det gör mig lite orolig. Jag är rädd för att folk tänker att om jag inte behöver besikta bilen lika ofta som tidigare så behöver jag heller inte serva bilen lika ofta som tidigare. Det kan bli ett förfall, för det är ju lite så att folk gör ju inte sådant de inte måste göra.

A-Katsastus Åbo-Offerkällsgatan
Bildtext Jan Norrgård testar bromsarna på en lastbil.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Bakom lagändringen ligger nya EU-direktiv. Ändringarna innebär att bilar i fortsättningen ska besiktas första gången när de är fyra år, därefter varannat år tills bilen är tio år gammal. Över tio år gamla bilar måste i sin tur besiktas varje år.

- Det här är oroväckande, då jag anser att service och underhåll av bilar är en hemskt viktig bit. Trafiksäkerhet kräver en regelbunden kontroll och bilverkstäder ser inte heller alltid sådant som vi besiktsningsmän upptäcker.

Jag är rädd för att folk tänker att om jag inte behöver besikta bilen lika ofta som tidigare så behöver jag heller inte serva bilen lika ofta som tidigare. Det kan bli ett förfall, för det är ju lite så att folk gör ju inte sådant de inte måste göra

― Besiktningsman Jan Norrgård

Jan Norrgård lyfter också fram en oro gällande sina och kollegornas framtida jobbmöjligheter.

- Om perioderna mellan besiktningarna blir längre är jag också orolig för att en del besiktningsstationer kan tvingas stänga och att flera av oss besiktningsmän kan förlora våra jobb.

A-Katsastus Åbo-Offerkällsgatan
Bildtext A-Katsastus lokaler på Offerkällsgatan i Åbo.
Bild: Yle/Peter Karlberg

I fortsättningen bestäms tidpunkten för besiktningen enligt föregående besiktning och inte längre enligt ibruktagningsdatum.

- Det är givetvis en fördel för bilägarna, alltså att man i praktiken själv får bestämma när man vill besikta sin bil. Men för oss besiktningsmän kan det bli en rejäl utmaning om alla vill besikta sin bil samtidigt. Det kan också innebära att det under vissa tider av året kan vara väldigt få som vill besikta sina bilar.

Noterbart är att de nya bestämmelserna träder i kraft efter en övergångsperiod. Bilen måste först godkännas i besiktningen enligt de gamla bestämmelserna innan den kan besiktas med längre intervaller.

A-Katsastus Åbo-Offerkällsgatan
Bildtext På söndagen infördes nya besiktningsregler i Finland.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Jan Norrgård har nästan 20 års yrkeserfarenhet som besiktningsman. Han är positiv till att de nya reglerna ställer hårdare krav på bland annat bildäcken, då han menar att bra däck är en bra livsförsäkring. Överlag tycker han också att nivån på bilarna i Finland går åt rätt håll. Det i sig innebär dock inte att man kan luta sig tillbaka och tro att läget är under kontroll.

- Jag tycker att nivån har blivit lite bättre, men nog finns det ännu många bilar som är i dåligt skick. Det finns också många bilar som vi besiktningsmän aldrig ser, för det finns tyvärr också många obesiktade bilar i det här landet.

Trafiksäkerhetsverkets webbsida hittar du mer information om de nya besiktningsreglerna.

A-Katsastus Åbo-Offerkällsgatan
Bildtext Längst in ser du Jan Norrgårds kontor.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Diskussion om artikeln