Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Avstängd Platini avslöjar: Frankrike manipulerade grupplottningen i hemma-VM 1998

Från 2018
Michel Platini
Bildtext Michel Platini.
Bild: EPA/SergeyDolchenko/AllOverPress

Det var inte en slump av värdnationen Frankrike stötte på storfavoriten Brasilien först i finalen 1998, avslöjar nu den tidigare förbundshöjaren Michel Platini. Alla värdnationer fuskar, säger han i en omsusad intervju.

Hemma-VM 1998 blev en sagolik historia för ”Les Bleus”. Det franska landslaget gick från klarhet till klarhet och fick till slut lyfta VM-bucklan på Stade de France efter att ha slagit Brasilien i finalen.

Men spelet var riggat, avslöjar nu Michel Platini för Radio Bleu Sport.

– Vi manipulerade grupplottningen så att Frankrike inte kunde möta Brasilien förrän finalen, berättar Platini för radiokanalen enligt AFP.

Avslöjandet kommer efter att Platini stängts av efter att ha tagit emot mutor av Fifas dåvarande ordförande Sepp Blatter under sin tid som ordförande för Uefa.

Grupplottningen inför VM 1998 ägde rum i december året innan och övervakades av ingen annan än Blatter.

– Då man är värdnation gör man allt man kan för att hjälpa sitt eget landslag. Vi hade gått igenom en sex år lång process för att få ordna VM och då måste man få trixa lite, säger den tidigare mittfältarstorheten.

Anklagades för fusk redan då

Redan under VM 98 anklagade den brasilianska lotsen Mario Zagallo Fifa för att hjälpa de europeiska länderna. Enligt Zagallo var det uppenbart att det internationella fotbollsförbundet inte ville se Brasilien som världsmästare igen då landet lottades mot två europeiska länder redan i gruppspelsfasen – Norge och Skottland.

Frankrike lottades i sin tur mot Danmark, Sydafrika och Saudiarabien. En väldigt lätt lottning, ansåg många.

I slutspelet mötte Frankrike sedan Paraguay, Italien och Kroatien. Brasilien tvingades i sin tur slå Chile, Danmark och Nederländerna för att nå VM-final.

Tidigare var det inte ovanligt att grupperna allokerades enligt värdarnas behov. I VM i Italien 1990 fick värdnationen spela samtliga matcher i Rom – medan England med sina ökända inresta anhängare fick spela sina matcher på Sardinien.

England fick i sin tur spela samtliga matcher på Wembley både under hemma-VM 1966 och EM 1996.

Källor: AFP, STT

Diskussion om artikeln