Hoppa till huvudinnehåll

Sport

U17-flickornas gulddröm i kras – kämpar fortfarande om plats i VM

Från 2018
Olga Ahtinen i en VM-kvalmatch mot Israel 2017.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Det var egentligen inte någon fråga om saken. Spanien var klart starkare i semifinalen på fredagskvällen – även om slutsiffrorna skrevs bara 1–0 tack vare en grym insats av målvakten Anna Koivunen. Nu väntar bronsmatch mot England för U17-landslaget.

Succé-EM fick ingen guldkant – men sensationsturneringen kan ännu föra med sig en VM-biljett.

Semifinalen mot Spanien visade sig snabbt bli en försvarskamp mot de tekniskt skickliga motståndarna och Finland fick nöja sig med att försöka kontra. I slutet av den första halvleken såg den första kallduschen ut att komma.

Målvakten Koivunen fällde en helt fri spanska anfallare i straffområdet och fick både domslutet mot sig och gult kort. Men Koivunen räddade straffen med en diamanttänjning.

Finlands farligaste läge kom i sin tur efter en förväntad försvarstabbe. Inför matchen konstaterade finländarna att den spanska backlinjen är lagets akilleshäl – och en grov miss på vänsterkanten ledde till att Finland fick en riktig målchans – men fullträffen uteblev.

"Viktigt att ställa om snabbt"

I den andra halvan kom sedan avgörandet. Eva Maria Navarro prickade det nedre hörnet med ett sylvasst skott och förde upp Spanien till 1–0. Siffrorna stod matchen ut och Spanien är med andra ord klart för final.

För Finlands del väntar nu England och bronsmatch på måndag. Det är dessutom inte bara medaljer U17-damerna spelar för – vinnaren får också en biljett till VM. Spanien möter i sin tur Tyskland i finalen.

– Nu gäller det att glömma den här förlusten. Det viktiga är att komma över besvikelsen, säger Yles expertkommentator Jessica Lagerblom.

– Jag tror på att den här truppen orkar kämpa ännu, det skulle vara otroligt stort att ta sig till VM, tillägger den tidigare landslagsspelaren.