Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: Nya Ebolaepidemin ingen internationell krissituation - "Mycket sannolikt" att smittorisken fås under kontroll

Från 2018
Ebolavaccination
Bild: WHO

Den ebolaepidemi som nu drabbat också storstäder i Kongo är fortsättningsvis inte så allvarlig att Världshälsofonden WHO trycker på panikknappen. Fonden menar att allt är under kontroll och att viruset inte kommer kunna skapa likadan global oro som förra gången, för fyra år sedan.

WHO meddelade på fredagen att den pågående epidemin inte ännu motsvarar ett internationellt nödläge. Det är enligt organisationen högst sannolikt att epidemin fås under kontroll, men riskbedömningen sattes ändå på "väldigt hög".

- Situationen utvecklas. Våra medarbetare på plats är redo att inleda vaccineringsförsök på söndag, säger WHO:s direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Gebreyesus
Bildtext Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Bild: EPA/Valentin Flauraud

Då ebolan förra gången blev en epidemi - och då klassades rentav som en pandemi - för fyra år sedan dog 10 000 och 25 000 smittades runtom i Västafrika. WHO har själv erkänt att man reagerade för långsamt och misslyckades med att bekämpa viruset.

Nu är läget ett annat, menar organisationens forskare. Man satsar hårt på förebyggande arbete och på plats i Kongo finns redan personal och ett experimentellt vaccin mot ebola.

- Skillnaden mellan 2014 och i dag är som natt och dag. Efter vad som hände då är det här ett slags test av organisationens verksamhet, säger Suerie Moon, forskare på ett schweiziskt institut som jobbade med WHO också 2014.

24 misstänkta fall av ebola har påträffats i Kongo-Kinshasa, 23 på landsbygden och ett fall i storstaden Mbandaka. Bilden är från Liberia år 2014

"Ebolautbrottet i Kongo har nått en ny fas" - epidemin nådde en storstad

Första fallet i staden Mbandaka med en miljon invånare.

Diskussion om artikeln