Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Otroligt danskt mästerskapsdrama – Tim Sparvs Midtjylland nära fotbollsguldet efter sen Bröndbykollaps

Från 2018
Uppdaterad 20.05.2018 12:42.
Tim Sparv på Mitdjyllands klubbmärke.
Bildtext Tim Sparv på Mitdjyllands klubbmärke.
Bild: Tomi Hänninen

Vid månadsskiftet återstod endast fyra omgångar av den danska ligan. Bröndby hade 78 poäng och en klart bättre målskillnad än tvåan Midtjylland på 73 poäng, i praktiken ett försprång på 6 poäng. Tre omgångar senare är det ändå Midtjylland som har ena handen på den danska fotbollsbucklan inför måndagens avgörande.

Bröndbys supportrar hade ockuperat fotbollsstadion i Horsens som ligger 2,5 timmars bilfärd från Köpenhamn. Publiknoteringen 9 604 var nytt rekord och uppskattningsvis var över hälften av åskådarna bortasupportrar.

Bröndby hade allt i egna händer. En Bröndbyseger i kombination med en Midtjyllandförlust hade i praktiken säkrat Bröndbys fotbollsguld redan på fredagskvällen.

Då Bröndbys match startade hade dock Midtjylland redan hunnit besegrat FC Köpenhamn med 2–0 på bortaplan. Tim Sparv spelade i 90 minuter på Midtjyllandmittfältet, medan de övriga finländarna Markus Halsti och Kaan Kairinen inte fanns med i truppen.

Makalöst inhopp

Bröndby behövde därför ta tre poäng mot Horsens för att behålla initiativet inför den sista omgången och det såg bra ut inledningsvis. I slutet av den första halvleken gick Bröndby, som var storfavorit inför matchen, upp i en 2–0-ledning. Och Paulus Arajuuris och Teemu Pukkis lag behöll försprånget till slutet av matchen.

I den 84:e matchminuten hade Horsens ändå bytt in Kjartan Finnbogason och islänningen hann ta för sig. I den 89:e minuten reducerade han till 1–2 och i den sjätte tilläggsminuten kvitterade han till 2–2.

Den sena kvitteringen innebar att Midtjylland plötsligt passerade Bröndby i serietabellen.

– Resultatet är en stor besvikelse och det är tungt för alla som håller på Bröndby. Vi hade 2–0 och chanser att göra 3–0. Vi gjorde det svårt för oss själva och borde ha kunnat hålla bollen och kontrollera spelet bättre. Idag straffades vi, sade Bröndbys tränare Alexander Zorniger på klubbens webbplats.

Den danska ligan avslutas på måndag då Midtjylland möter ligasexan Horsens på hemmagräs. Med en trepoängare säkrar Midtjylland mästerskapet. Oavgjort räcker för Tim Sparvs lag om Bröndby inte besegrar Aalborg.

Nästa sista omgången, fredag:

FC Köpenhamn – Midtjylland 0–2 (0–1)
0–1 15. Ogochukwu Onyeka
0–2 67. Gustav Wikheim

Horsens – Bröndby 2–2 (0–2)
0–1 40. Benedikt Rocker
0–2 42. Kamil Wilczek
1–2 89. Kjartan Finnbogason
2–2 90+6. Kjartan Finnbogason

Serietabellen:

1. Midtjylland: 35 matcher, 79–39, 82 poäng
2. Bröndby: 35 matcher, 81–36, 80 poäng
3. Nordsjälland: 35 matcher, 76–58, 58 poäng

Vid lika poäng avgör målskillnaden.

Sista omgången, måndag:

Klockan 19.00 Bröndby – Aalborg
Klockan 19.00 Midtjylland – Horsens

Diskussion om artikeln