Svenska riksdagsgruppen vädjar för narkolepsipatienter “Om man har haft märkliga symptom men det inte har registrerats så är det ju inte patientens fel”
Svenska riksdagsgruppen undrar i ett skriftligt spörsmål vad regeringen tänker göra för att hjälpa de narkolepsipatienter som fått sin diagnos för sent för att beviljas ersättning.
Som Svenska Yle har rapporterat gäller de nekande besluten åtminstone 47 personer med narkolepsi.
De drabbade behandlas ojämlikt, säger Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson.
- Vi har människor i Finland som har drabbats av narkolepsi på grund av vaccinet mot svininfluensa som gavs 2009, men på grund av att diagnosen har kommit för sent ur myndigheternas synvinkel har de blivit utan ersättning.
Att det i vissa fall har tagit mera än två år innan sjukdomen har diagnostiserats kan bero på brister inom bashälsovården, påpekar Henriksson.
- Om patienten har varit till hälsocentralen och man har haft märkliga symptom men det inte har registrerats så är det ju inte patientens fel.
Anhöriga efterlyser bättre kunskap och diagnoser
Anhöriga till narkolepsipatienter som nekats ersättning säger i ett gemensamt brev till flera myndigheter att bashälsovården borde bli bättre på att känna igen symptom som kan tyda på mer sällsynta sjukdomar eller vaccinskador.
Brevet har skickats bland annat till Institutet för hälsa och välfärd THL, Folkpensionsanstalten, läkemedelsmyndigheten Fimea och Social- och hälsovårdsministeriet.
Vaccinet Pandemrix som gavs år 2009 skyddar mot svininfluensa, men vaccinet hade oväntat allvarliga biverkningar.
Kring 230 personer har fått ersättning via Läkemedelsskadeförsäkringspoolen för narkolepsifall kopplade till Pandemrix-vaccinet.