Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och Kina trappar ner handelskriget, men relationerna spända på grund av bombplan i Sydkinesiska sjön

Från 2018
Kinesiskt H-6K bombplan.
Bildtext Xians olika H-6-bombplan är egentligen en aningen modifierad, sovjetisk Tupolev Tu-16. H-6K-modellens plan har enligt såväl officiella som inofficiella källor övat och landat på Paracelöarna i Sydkinesiska havet under veckoslutet.
Bild: Wikimedia Commons/Li Pang

På lördagen överraskade Kina hela östra Asien då de landade H-6K-bombplan med lång räckvidd på de omstridda öarna i Sydkinesiska havet. På söndagen överraskade Kina inte lika mycket men nästan då de och USA passade på att komma överens om att hoten om tullar inte verkställs av någondera parten.

Nyhetsbyrån Xinhua meddelade om de uteblivna tullarna. Varken USA eller Kina vill ha ett handelskrig så de bestämde sig för att inte starta ett.

Däremot verkar kineserna inte lika rädda för att starta ett regionalt krig i Sydkinesiska havet, eller sjön som det kallades förr.

Kina och sex andra stater - Taiwan, Vietnam, Filippinerna, Malaysia, Indonesien och Brunei - har åtminstone sedan 1970-talet stridit om vem som har rätten till olika öar och havsområden i havet. Orsaken är kontroll över naturresurser och handelsrutter.

På lördag rapporterade medier om att Kina för första gången har placerat bombplan på Paracel-öarna, enligt inofficiella uppgifter på Woody Island. Just det här området är omstritt mellan Kina, Taiwan och Vietnam.

Kina har redan länge anklagats för att militarisera området, och bombplanen förväntas spänna relationerna i regionen ytterligare. USA har kritiserat övningarna och uppmanar nu Kina och de andra parterna till fredlig diskussion.

- Kinas fortsatta militarisering av omstridda områden i Sydkinesiska havet bara ökar spänningarna, säger överstelöjtnant Christopher Logan.

Sydkinesiska sjön / havet
Bild: Yle/Kartdata

Diskussion om artikeln