Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Talkoandan driver hästsportcentret i Korsholm framåt – "När man ser vilken potential här finns kan man inte annat än brinna för det"

Från 2018
Harri Jaskari och Tove Söderholm vid Wahlrooska gården.
Bildtext Harri Jaskari och Tove Söderholm är glada över att det äntligen börjar röra på sig ute vid Wahlrooska gården.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Ansiktena lyste i kapp med solen då föreningen Wahlrooska samlades till talko i helgen. Att detaljplanen för området är godkänd innebär att föreningen får ansöka om bygglov för hästsportcentret. Äntligen börjar det hända något, säger man.

Det planerade hästsportcentret vid Wahlrooska gården i Solf tog ett steg framåt då detaljplanen fick grönt ljus i Korsholms fullmäktige på torsdag kväll.

Det här innebär att föreningen Wahlrooska nu kan ansöka om bygglov för hästsportcentret om de så vill. Och de vill.

- Äntligen börjar det hända något här! Många har väl kanske trott att det här projektet rinner ut i sanden, men nu när det går framåt så kan vi börja visa att vi menar allvar, säger Tove Söderholm som är viceordförande i föreningen Wahlrooska rf.

På lördagen samlades några av de mest trogna entusiasterna till talko i försommargrönskan. Och det finns mycket att göra.

- Vi har fått Stundars gamla läktare för 400 personer, så dagens projekt är att vi ska åka dit och skruva ner den och få den flyttad hit, säger Söderholm.

Process som kräver tålamod

Turerna kring hästsportcentret har varit många. Ännu för några år sedan jobbade Vasa och Korsholm tillsammans för att bygga ett hästsportcenter. Men då budgeten sprack drog Vasa stad sig ur projektet och man övergav planerna på att färdigställa hästsportcentret på den plats i Tölby-Vikby som man ursprungligen kommit överens om.

Wahlrooska gården i sommarskrud.
Bildtext Wahlrooska gården i försommarskrud.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Idag är de aktiva inom föreningen övertygade om att den nya platsen vid Solf ängsväg och det Wahlrooska hemmanet passar perfekt för nejdens hästfolk.

- När man ser vilken otrolig potential här finns kan man inte annat än brinna för det, säger Söderholm.

Den positiva andan har behövts under de gångna åren, medger hon. Den kommunala byråkratin tar tid och inget går att förverkliga utan lov.

- Hittills har vi tvingats ha tålamod och vänta.Vi har inte kunnat göra så mycket mer än fälla träd och röja sly. Nu kan vi faktiskt börja göra något med byggnaderna och förverkliga alla anläggningar.

Vakna, kommuner!

Tillsammans med föreningens styrelseordförande Harri Jaskari betraktar Tove Söderholm den Wahlrooska gården. Huset har tagit en del stryk under de tio år som det stått tomt och kallt.

- Men stockarna är så gott som intakta, det är bara ett par som behöver bytas ut. Köksgolvet har murknat så det får vi också byta ut. Och så ska vi ha ett nytt plåttak på plats, efter det tar huset inte mer skada, säger Söderholm.

Wahlrooska gården är rätt sliten, men en nytt tak och några nya stockar kommer att göra susen.
Bildtext Gården är rätt sliten, men ett nytt tak och några nya stockar kommer att göra susen.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Föreningen hyser hopp om att det nu ska vara möjligt att hitta finansiering till restaureringen av huvudgården och de omkringliggande byggnaderna. Snart slutför man arbetet med en Leader-ansökan.

- Det viktigaste just nu är att få in vår ansökan och hoppeligen få grönt ljus för den, säger Jaskari.

- Och att börja bygga anläggningarna så att hästfolket förstår att det här kan bli bra, säger Söderholm.

Leader är en del av Aktion Österbottens utvecklingsstrategi för landsbygdsutveckling. Föreningen hoppas också på stöd från fler kommuner i regionen än den egna.

- Korsholms kommun har ställt upp jättemycket. Vi hoppas de andra kommunerna också vaknar upp nu, det skulle till exempel inte alls skada om Vasa stad ville vara med på ett hörn i alla fall, säger Söderholm.

- Med pengarna är det många bäckar små som gäller. Då måste man också förverkliga planerna steg för steg. Vi kanske jobbar kvar här på talko ännu om tio år, säger Jaskari.

Hästliv på 52 hektar

Hästfolket i Österbotten har länge saknat mycket av det som krävs för att kunna hålla på med olika grenar inom hästsporten, inte minst sedan år 2016 då verksamheten upphörde vid Vasa travbana.

- Det är mycket som saknas. Terränghinder, travbana, en fullstor manege, spannkörningsmöjligheter, räknar Tove Söderholm upp.

Lyckas man förverkliga planerna för det 52 hektar stora området vid Wahlrooska hemmanet så räknar man med att locka hästfolk från området mellan Närpes och Vörå, minst. Här ska alla hitta det de söker och kunna träna inom sin egen gren.

Här ska det en dag finnas travbana, om Wahlrooska föreningen lyckas förverkliga sina planer.
Bildtext Här blir det travbana en dag, om föreningen lyckas förverkliga sina planer.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Huvudbyggnaden ska bli klubblokal med caféverksamhet i köket och övernattningsmöjligheter. Det gamla fähuset ska göras om till stall. I backen söder om gården ska läktaren stå och på en del av de åkrar som nu är uthyrda ska travbana, derbyplan, ridväg och manege uppföras.

Föreningen har köpt byggnaderna men arrenderar marken av kommunen. På sikt ska även bostäder byggas i närheten.

Och grannarna ställer sig positiva till planerna, uppger Söderholm.

- Vi har all anledning att tro att det goda samarbete som vi har kommit igång med kommer att fortsätta. Nu väntar vi alla ivrigt att få börja förverkliga de här drömmarna, säger Söderholm.

Var tror du att ni är om ett år?

- Jag hade hoppats att vi skulle se hästar här redan i sommar, men så blev det inte. Men i höst kanske vi skulle kunna visa upp något för publik här, och jag tror starkt på nästa sommar. Travbanan är kanske inte klar då, men mycket har nog hänt tills dess.

Det gamla fähuset ska bli stall då Wahlrooska hemmanet förvandlas till hästsportcenter.
Bildtext Det här gamla fähuset ska bli stall.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Det är talkoandan som förenar, och så kärleken till hästar. Såväl Tove Söderholm som Harri Jaskari hyllar den gemenskap som vuxit fram inom föreningen, trots att medlemmarna håller på med vitt skilda grenar inom hästsporten.

- Tyvärr är det oftast så att en hobby faller bort om man inte har möjlighet att utöva den. Nu ska vi få igång verksamheten här så fort som möjligt så att vi hinner få med nejdens hästfolk före de lägger av helt, säger Jaskari.

Diskussion om artikeln