Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Med sommarn kommer fästingarna – fästingar i Lappland har upptäckts kunna sprida en tredje sjukdom vid sidan av TBE och borrelios

Från 2018
En fästing har sugit sig fast på huden
Bild: AOP

Fästingar i Lappland kan sprida också en tredje sjukdom vid sidan av virussjukdomen fästingburen hjärninflammation TBE och bakteriesjukdomen borrelios.

Bland annat Helsingin Sanomat har rapporterat om upptäckten i en omfattande artikel om fästingens roll i naturen.

Forskare vid Åbo universitet har påträffat bakterien Borrelia miyamotoi som orsakar återfallsfeber i vanliga fästingar och taigafästingar i Lappland, uppger Lääkärilehti.

Upptäckten gjordes i de fästingprover som allmänheten ombads skicka in inom ramen för ett omfattande forskningsprojekt vid universitetet.

Bakterien i fråga fanns dock i endast sex prover som skickats in.

Inget fall av återfallsfeber har diagnosticerats i Finland, enligt den medicinska tidskriftens uppgifter från exakt ett år tillbaka.

Borreliabakterier mycket mer sannolika

Tidigare var det känt att den vanliga fästingen (Ixodes ricinus) och taigafästingen (Ixodes persulcatus) kunde sprida TBE) och borrelios, men återfallsfeber kände man inte till att våra fästingar kunde orsaka.

Återfallsfeber är känd som en tropisk febersjukdom med upprepade feberperioder varvat med perioder med normal kroppstemperatur.

Febern är ofta hög och det kan förekomma influensaliknande symptom samt inflammation i centrala nervsystemet.

Nästan var femte fästing (17 procent) bär för närvarande på den bakterie som orsakar borrelios och cirka 1,5 procent av fästingarna bär på TBE-viruset.

Åbo universitets översiktskarta kan man se hur fästingen brett ut sig i Finland.

I Skärgården och vid kusten har antalet fästingar ökat under de senaste åren. Samtidigt har fästinggränsen förflyttats allt längre norrut.

Forskarna analyserade sammanlagt 2 000 fästingprover.