Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krisande Venezuela går till presidentval – Maduro väntas vinna då oppositionen bojkottar

Från 2018
Nicolas Maduro håller sitt sista valmöte i Caracas före presidentvalet 2018.
Bildtext Nicolas Maduro har lovat att rädda ekonomin från USA:s handelskrig och imperialism. De flesta ser ändå Maduros politik som den huvudsakliga orsaken till landets ekonomiska förfall.

Venezuelas president lovar en ekonomisk revolution som ska rädda landet om han väljs till en andra period på presidentposten. Den djupa ekonomiska krisen och oppositionens bojkott väntas ändå innebära att ytterst få röstar i valet.

Venezuelas sittande president Nicolas Maduro avslutade sin valkampanj i Caracas med dans och löften om välstånd för hela folket.

Han anklagade USA för att föra ekonomiskt krig mot Venezuela och lovade att krossa imperialismen och föra landet mot nya höjder.

- Jag sträcker ut mina händer till alla venezuelaner så att vi kan ta steget framåt med kärlek och återta vårt hemland, sade Maduro inför hurrande anhängare.

- Jag har sett vårt lands framtid och en historisk seger väntar oss.

Oppositionen åsidosatt

Trots att alla mätningar visar att en överväldigande majoritet av venezuelanerna ser Maduro som huvudskyldig till den historiska ekonomiska kollapsen väntas han vinna söndagens presidentval.

Valmyndigheterna, vars ledarskap har utsetts av Maduros Socialistparti, tidigarelade valet med över ett halvt år.

Den splittrade oppositionen, vars ledning till en del sitter fängslad, har tvingats i exil eller har förbjudits att ställa upp, hade inte tid att samla leden och bojkottar i stället valet.

De övriga kandidaterna har inte fått oppositionen bakom sig och har marginellt stöd.

Oppositionspolitikern Henri Falcon bland anhängare inför presidentvalet 2018.
Bildtext Henri Falcón har lovat att rädda Venezuela från diktatur, men få tror att han har realistiska chanser i valet.
Bild: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Maduros främsta motkandidat är den före detta officeraren och guvernören Henri Falcón som trotsade oppositionens bojkott.

Falcón har lovat att återbörda alla nationaliserade tillgångar och införa dollarn som valuta i stället för den nu värdelösa bolivaren.

- Jag ska befria Venezuela från diktaturen. Maduro! Venezuelanerna vill att du försvinner efter all skada du har orsakat, sade Falcón på sitt sista valmöte medan han kastade kopior av hundradollarssedlar åt sina anhängare.

Flyktingar från Venezuela på väg över gränsen till Colombia.
Bildtext Tusentals människor per dag har tagit sig över gränserna till Venezuelas grannländer, antingen för att köpa mat eller som flyktingar. Över en halv miljon människor har lämnat landet sen krisen bröt ut.
Bild: EPA-EFE/Schneyder Mendoza

Den tredje kandidaten, evangelistpastorn Javier Bertucci, tros splittra den väljarkår som inte tänker rösta på Maduro.

Bertucci har samlat en hel del anhängare, främst på grund av att han har delat ut gratis mat i ett land där miljoner går hungriga på grund av ekonomiska krisen.

”Maduro låter kröna sig till diktator”

Få analytiker eller vanliga venezuelaner tror ändå att Falcón eller någon annan kandidat har någon realistisk chans i valet.

Bojkotten innebär att största delen av väljarna troligen blir hemma.

Också om någon kandidat skulle samla tillräckligt med stöd kommer valet knappast att gå fritt och rättvist till.

Polis med kravallsköldar och vattenkanoner står mittemot tusentals demonstranter som söker skydd bakom fanersköldar på en motorväg i Caracas.
Bildtext Demonstrationer mot Maduro utlöste flera veckors strider mellan demonstranter och polis efter att polisen gick in med hård hand för att kväsa protesterna. Tiotals människor dödades under våldsamheterna, de flesta då polisen öppnade eld mot demonstranter.
Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

- Det här är inget val. Det är en fars som ska hålla Maduro kvar vid makten oberoende av hur stort stöd han har bland folket, sade oppositionens Juan Pablo Guanipa.

Oppositionen har öppet kallat Maduros förfarande ett sätt att låta sig krönas till diktator.

Tänker inte rösta

Trots de massprotester som skakade landet kring årsskiftet, och som slogs ner med hård hand, tros valet gå lugnt till.

Maduro har beordrat 300 000 poliser och soldater ut för att, som han kallar det, garantera säkerheten.

Små demonstrationer väntas runt om i landet, men de flesta som inte tänker rösta stannar helt enkelt hemma.

- Jag tänker inte rösta. Ingen litar på politikerna, både regeringen och oppositionen är till lika liten nytta för oss, sade Johnny Castro i Barquisimento till Reuters.

- Vi är resignerade och man ser ingen iver inför det här valet så som det brukar vara. När jag frågar folk på jobbet om de tänker rösta säger tre eller fyra av fem att de tänker stanna hemma.

Sanktioner och isolation

Maduro verkar ändå ha lyckats mobilisera socialistpartiets anhängare och hans segermarginal tros bli stor.

Valet kommer troligen att leda till större isolering och fler sanktioner.

- Sannolikt kommer vi att se ökande internationell isolering och en allt sämre ekonomi, säger analytikern Diego Moya-Campos vid marknadsanalysbolaget IHS till AFP.

- Då blir de viktigaste faktorerna den interna ekonomin och armén, sade Michael Shifter, Latinamerikachef på tankesmedjan the Dialogue, till AFP.

- Landet är en krutdurk som när som helst kan explodera i oroligheter som kan bli mycket svåra att kontrollera, sade Shifter.

nicolas maduro käsi ojossa

Venezuelas president Maduro stärker sin makt när folket svälter och flyr landet

Nicolás Maduro har stoppat oppositionen i presidentvalet.