Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Suninen på prispallen i Portugals VM-rally – Esapekka Lappi avancerar till femma i sammandraget

Från 2018
Teemu Suninen i Portugal.
Bildtext Teemu Suninen i Portugal.
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

Teemu Suninen var i Portugals VM-rally ute efter sin bästa placering i karriären. 24-åringen avancerade till trea under lördagskvällen sedan Dani Sordo dragit på sig ett tio sekunder långt tidsstraff och Suninen lyckades under söndagen hålla undan för jagande Esapekka Lappi och Sordo.

Inför rallyts sista specialsträcka var Suninens marginal till fyran Lappi hela 10,7 sekunder.

– Vi tog det lite försiktigare, men vi funderar inte på prispallen ännu, skrev Suninen på Twitter efter den näst sista etappen.

På den sista specialsträckan var Suninen 3,3 sekunder långsammare än Lappi och säkrade därmed sin plats bland de tre bästa.

Den 24-årige Suninen bor i Tusby. Sedan tidigare var Suninens bästa placering en fjärdeplats i det finska VM-rallyt 2017.

Neuville tar ledningen

I VM-sammandraget går vinnaren Thierry Neuville förbi Sebastian Ogier. Belgarens försprång till fransmannen är 19 poäng.

Sebastian Ogier, Ott Tänak och Jari-Matti Latvala tvingades bryta rallyt redan på fredagen. Av dem kunde Ogier och Latvala återuppta körandet på lördagen. Ogier och Latvala var ändå långt efter täten på sen sista Power Stage-specialsträckan och blev utan VM-poäng.

Under lördagen hade även Kris Meeke tvingats bryta efter att ha kört till skogs. Skadorna på Meekes bil var omfattande men varken föraren eller kartläsaren skadades allvarligt.

Lappi vann den sista Power Stage-specialsträckan och kammade hem fem extrapoäng. Suninen var fyra, vilket resulterar i två bonuspoäng. Lappi avancerar till femte plats, medan Suninen är färsk elva.

Nästa VM-rally körs i Italien mellan den 7 och 10 juni. Därefter är det dags för det finska VM-rallyt under det sista veckoslutet i juli.

Resultat, Portugals VM-rally:

1. Thierry Neuville (Belgien) 3:49.6,6
2. Elfyn Evans (Storbritannien) +40,0
3. Teemu Suninen (Finland) +47,3
4. Esapekka Lappi (Finland) +54,7
5. Dani Sordo (Spanien) +1.00,9
6. Mads Östberg (Norge) +3.33,5

VM-sammandraget efter 6/13 VM-rallyn:

1. Thierry Neuville (Hyundai) 119
2. Sebastian Ogier (Ford) 100
3. Ott Tänak (Toyota) 72
4. Dani Sordo (Hyundai) 58
5. Esapekka Lappi (Toyota) 57
6. Andreas Mikkelsen (Hyundai) 54
7. Elfyn Evans (Ford) 45
8. Kris Meeke (Citroen) 43
9. Jari-Matti Latvala (Toyota) 31
10. Craig Breen (Citroen) 26
11. Teemu Suninen (Ford) 23

Diskussion om artikeln