Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Portin: Stafettkarnevalshjältarna på 42 x 60 min

Från 2018
Uppdaterad 21.05.2018 09:52.
Stafettkarnevalen 2018.
Bild: Yle / Janne Isaksson

Vadå 42 x 60? Minuter? Något sånt hör väl inte till Stafettkarnevalen?

Jo, det gör det. Det finns skolor som startar klockan sex på fredag morgon och som är hemma först närmare midnatt på lördag. Det blir 42 timmar. 42 timmar då många lärare har ett ansvar för en grupp elever. De har den uppgiften och det ansvaret i 42 timmar som alla består av 60 minuter. 42 x 60 minuter. Det är 2520 minuter – det tuffaste loppet under Stafettkarnevalen!

Det är kanske inte 42 x 60 för alla lärare som är med, men oberoende av om det är 8 x 60, 14 x 60 eller 42 x 60 som gäller gör lärarna en beundransvärd insats. I många fall utan någon extra ersättning, en del får en present av föräldrarna eller en liten slant från Hem och skola. I bästa fall ersätts dagarna som arbetsdagar, vilket betyder att åtminstone en del av timmarna på dygnet ger lön.

Ida-Maria Sjölund ankare, Övernäs vinner 4x100 m, Stafettkarnevalen 2018.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Jobbet med Stafettkarnevalen börjar långt tidigare. Det är uttagningar och träningar, det gäller att planera och boka resan, försöka få med föräldrar, skriva infobrev och så vidare, och så vidare.

Kontakterna till föräldrarna kan bli många. Det är allt från ifrågasättande av laguttagningar till påminnelser om mediciner och matallergier. Och säkert mycket mer som jag inte har en aning om.

Det gäller att påminna om var och när det är träff och innan man vet ordet av har en slarvat bort sina löpskor och en annan har rispat upp ett knä

Och så börjar färden till Karnevalen en mycket tidig morgon. Det första av otaliga namnupprop görs och sen är det igång.

Åksjuka, en extra koll om liggunderlaget är med, de första tecknen på hemlängtan och smågnabb längst bak i bussen. Under pauserna gäller det att se att alla går på toa, lyckas köpa vad de ska köpa och får med sig alla sina grejer.

På själva Karnevalen ska det vara koll på nummerlappar, starttider, uppvärmning och mycket mer. Det gäller att påminna om var och när det är träff och innan man vet ordet av har en slarvat bort sina löpskor och en annan har rispat upp ett knä.

Detektiv- och sjukvårdsjobbet byts mot jobbet som psykolog efter en tappad pinne. Så är det mera toapaus och mellanmål, namnupprop, borttappad grej, halsont och så är det dags för toakön igen. Mycket kan vara nytt för någon elev så det blir korta lektioner i hur man köper saft på finska, rör sig i storstadstrafiken och liknande.

Elever från Smedsby-böle växlar
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Ansvaret för elevgruppen gäller, som vanligt, hela tiden. Skillnaden till det normala är att arbetsdagen inte tar slut utan nu får läraren äta middag med sina elever för att sen tillsammans stå i toakön igen, vidare till tandborstningskön och sen har man nöjet att sova tillsammans med sina elever, kanske på ett golv i en gymnastiksal.

Sova och sova.

Några av de yngre eleverna har hemlängtan och nån annan mår dåligt efter att ha ätit för mycket godis. Då alla till slut gått och lagt sig är det några av de äldre eleverna som inte vill sluta spela, i ett hörn är det fnittrigt värre och den tidigare nämnda hemlängtan som glömdes bort för ett tag har hittat tillbaka.

Det här fredagsmys á la finlandssvenska lärare.

Men faktum kvarstår: lärarnas insats är enorm

Stafettkarnevalsäventyret bjuder säkert på roliga och minnesvärda stunder också för läraren och de gemensamma upplevelserna stärker säkert relationen till eleverna på ett enastående sätt. Men faktum kvarstår: lärarnas insats är enorm.

Tvåtusenfemhundratjugo tack till alla Stafettkarnevalsaktiva lärare för att ni gör Stafettkarnevalen möjlig och för att ni ger era elever fantastiska minnen för livet!

Diskussion om artikeln