Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Claes Andersson: Yrsa var modig och en oerhört trogen vän som man kunde lita på i alla väder

Från 2018
Uppdaterad 20.05.2018 19:20.
Claes Andersson
Bildtext Claes Andersson
Bild: Yle

Claes Andersson beskriver Yrsa Stenius som en mycket trogen vän och en fin författare.

Författaren, översättaren, psykiatrikern, politikern och musikern Claes Andersson kände Yrsa Stenius redan då de var barn.

- Det var efter kriget på Emsalö. Yrsa tyckte om att friidrotta tillsammans med pojkarna. Hon var mycket duktig på att springa. Jag tror att Yrsa någon gång skulle ha velat vara pojke faktiskt.

Andersson säger att Yrsa Stenius var en lysande skribent och oerhört kunnig.

- Hon läste mycket, och hon skrev en fantastiskt fin svenska.

Hon hörde till de människor som verkligen kunde tänka

Enligt Andersson älskade Yrsa Stenius att diskutera och argumentera.

- Hon hörde till de människor som verkligen kunde tänka, och hon förde sakliga långa diskussioner. Och hon var en utomordentlig författare och en mycket kunnig journalist.

Andersson konstaterar att Yrsa Stenius också var en väldigt grundlig person som gick till botten med saker, och hon ville inte ge efter.

- Ett exempel var fallet med seriemördaren Quick. Hon ansåg att han var skyldig och hon skrev en bok om det. Ingen kommenterade boken, och hon blev utfryst för sina åsikter. Det var hon ganska ledsen över.

När hon skrev om sina taxar kunde hon beskriva sådant som hon inte annars berättade om

- Hon var en mycket fin författare. Bäst var hon kanske när hon skrev om Albert Speer och Jussi Björling - men också när hon skrev om sina taxar.

- När hon skrev om taxarna så kunde hon avslöja sådana saker som hon kanske inte annars vågade berätta om - om sina närmaste, sina anhöriga och om sitt privatliv.

Andersson säger att Stenius hade en benägenhet att skriva om äldre män - män som kanske inte var Guds bästa barn - som Albert Speer till exempel.

- Hon älskade Jussi Björling och skrev om honom på ett mycket avslöjande sätt. Hon fick kanske också motståndare och fiender på grund av det som hon skrev.

- Men hon var modig och gav inte efter. Och det är kanske det som jag respekterar henne främst för - förutom att hon var en oerhört trogen vän som man kunde lita på i alla väder.

- Det som jag kanske uppskattade mest hos Yrsa var att man alltid kunde lita på henne. Man kunde alltid ringa och prata med henne, och det var ett ömsesidigt förtroende.

Fotbollen var våra stora gemensamma passion

- Så hade vi vår fotbollspassion. Vi brukade tillsammans gå på landskamper - nu senast i Helsingfors - och det var en så
verkligt festlig stund för oss båda att få göra det tillsammans.

- Yrsa hörde till de få kvinnor som verkligen älskade fotboll - och som kunde fotboll. Det var vår stora gemensamma passion!

Hör Claes Andersson berätta om Yrsa Stenius:

Claes Andersson minns sin vän Yrsa Stenius - Spela upp på Arenan