Intresset för biodling växer: "Utan våra pollinerare är vi i strilet”
EU-domstolen bekräftar förbudet mot de bekämpningsmedel som tros bidra till massdöden av bin. Samtidigt ökar intresset för biodling bland finländare som vill slå två flugor i en smäll genom att producera tiotals kilo honung och rädda världen på köpet.
Tanja Oreto fick upp ögonen för bin för cirka sju år sedan då hon lockades med på en kurs. I dag har hon 34 bikupor och leder själv kurser för nyfrälsta bi-entusiaster.
Massdöden bland bin är en av orsakerna till att intresset för biodling hela tiden ökar både bland gamla och unga, och bland kvinnor och män
- När jag började var de äldre odlarna oroade för framtiden. Nu ökar mängden biodlare varje år. Både unga, gamla, kvinnor och män. Det är riktigt bra.
Odlarna lockas dels av det intressanta bisamhället och den egna honungen, men på grund av rapporter om massdöden av bin har också det ekologiska perspektivet blivit viktigare.
- Bina är väldigt viktiga för hela mänskligheten. Jag har sett bilder från till exempel Kina där man pollinerar körsbärsträd för hand då bina försvinner. Vi måste sköta om våra pollinerare för utan dem så är vi i strilet.
Flera biodlingar hjälper både pollineringen och vilda bin
Biodlingstrenden tros kunna hjälpa till med att bromsa den oroväckande minskningen av bikolonierna.
Fler bin främjar pollineringen och det leder till att det grundas fler bikolonier i naturen.
En rapport som gjorts av det internationella forskningsinstitutet för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, rekommenderar en större mångfald då det gäller bon för pollinerare, både i städer och på landsbygden.
Det går också att hjälpa bina utan att man själv börja odla. Enligt Oreto hjälper en oklippt gräsmatta eller vilda växter i trädgården bina att överleva hela säsongen.
Människans aktivitet tar kål på bina
Bidöden har redan länge varit ett känt problem, men orsaken har varit ett mysterium.
Bidöden beror troligen på en kombination av både mänsklig aktivitet och naturliga skeenden.
Bland annat olika sjukdomar, angrepp av fästingar, klimatförändringen och olika bekämpningsmedel på åkrarna tros spela in.
Att en del av kolonierna dör ut är helt naturligt. För Oreto har ungefär 10-20 procent stupat under de milda vintrarna. Men de senaste decenniernas massdöd, speciellt i Nordamerika sker i en annan skala.
- I Kanada har dödligheten under vintern i vissa fall varit över 70 procent, säger Oreto.
I USA uppskattas antalet bin ha halverats de senaste 50 åren.
EU-domstolen bekräftar förbudet mot neonikotinoider
När det gäller bekämpningsmedel är de så kallade neonikotinoiderna det ämne som har debatterats mest.
Det har länge varit förbjudet att behandla blommor med neonikotinoider, men i april bestämde EU:s medlemsländer att utöka förbudet till bland annat sockerbetor och potatis.
I praktiken förbjuds all användning av neonikotinoider utomhus innan årets slut. I växthus är kemikalierna ännu tillåtna.
Stora kemikalietillverkare som Bayer och Sygenta ville få beslutet hävt i EU-domstolen, men i torsdags meddelade rätten att beslutet står fast.
Också finländska producenter har motsatt sig förbudet.
Bina pollinerar grödor för hundratals miljarder
Det är inte bara honungen som försvinner om bina går under.
Enligt vissa uppskattningar är en tredjedel av alla livsmedel som produceras beroende av pollinering, och det är bina som gör grovjobbet.
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation uppskattar att 71 procent av alla grödor vi äter är beroende av pollinering.
Värdet på den här matproduktionen tros ligga mellan 235 och 577 miljarder amerikanska dollar per år.
Det behövs ett ganska litet startkapital för biodling. Enligt Oreto krävs det en del lådor och verktyg, men för cirka 500 euro kommer man bra igång.
Att odla bin i en storstad är inte heller omöjligt - bara man har tillgång till en trädgård eller ett hustak.