Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sjätte gången gillt – Stanley Cup-vinnaren fick äntligen in en fullträff i Tre Kronor: ”En jäkla moral i laget”

Från 2018
Patric Hörnqvist jublar efter Sveriges 1-1-mål i VM-finalen.
Bildtext Patric Hörnqvist såg Sveriges kvittering till 1–1 från första parkett.
Bild: All Over Press

Patric Hörnqvist var en av de lyckligaste svenskarna efter bärgat VM-guld. Som den äldsta spelaren i laget vet han att det inte nödvändigtvis kommer många snarlika chanser i karriären.

Den 31-årige Pittsburgh-yttern hade varit med om tre VM, ett OS och en World Cup inför turneringen i Danmark och aldrig fått in en fullträff. Förrän i år.

– Det är en oerhörd glädje att få klä på sig den här tröjan. Så står man här med den ädlaste medaljen. Det blir inte så mycket bättre än så i landslaget. Framför allt nu då vi inte kan spela i OS. Jag bara njuter och jag ska se till att jag tar till vara på den här tiden.

Sverige kvitterade tre gånger

Sverige var storfavorit inför finalen men Schweiz sålde sig dyrt. Tre Kronor vann först efter straffläggning.

– Det är sjukt att vi lyckas vinna den här matchen. Vi kommer tillbaka från underläge tre gånger. Vi har det bredaste laget och det är därför vi vinner.

– Vi har en så jäkla moral i laget. Vi visar det från första bytet i dag.

Nästan maxpuls under straffläggningen

Hörnqvist erkänner det var nervöst att följa med straffläggningen från spelarbåset.

– Det är nog nästan maxpuls då man står där. Det känns ändå som att vi hade det där lilla extra. Filip (Forsberg) och Oliver (Ekman-Larsson) levererade och så har vi turneringens bästa målvakt. Det är där vi avgör.

Patric Hörnqvist reserverades som den sista spelaren i NHL-draften år 2005. Trots det har han gjort en fantastisk NHL-karriär med två Stanley Cup-titlar med Pittsburgh som högvattenmärket.

Att jämföra VM-titeln med att vinna NHL är inte möjligt anser han.

– Jag var med landslaget här i en vecka. Med klubblaget kämpar man tillsammans i tio månader. Det är två olika grejer. Men att man vinner – det är det som räknas.

Diskussion om artikeln