Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Justitieministeriet ska utreda om FBI infiltrerade Trump-kampanjen av politiska skäl

Från 2018
Uppdaterad 21.05.2018 06:57.
USA:s president Donald Trump vid ett möte om fängelsereformer i Vita huset den 18 maj 2018.
Bildtext USA:s president Donald Trump vid ett möte om fängelsereformer i Vita huset den 18 maj 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Under påtryckningar från president Donald Trump ska USA:s justitieministerium utreda om politiska motiv påverkade FBI-utredningen om Trump-kampanjens kontakter till Ryssland.

Trump tillbringade en stor del av söndagen på Twitter, där han åter igen rasade mot utredningen om olagliga kopplingar mellan hans valkampanj och ryska intressen.

I den sista av sina tweetar krävde han omedelbara åtgärder av justitieministeriet.

"Härmed kräver jag, och kommer att göra så officiellt i morgon, att justitieministeriet ska utreda om FBI/Justitieministeriet infiltrerade eller övervakade Trump-kampanjen för politiska ändamål - och om några sådana krav eller förfrågningar gjordes av personer inom Obama-administrationen!"

Några timmar senare svarade justitieministeriet genom att meddela att man kommer att utvidga en pågående utredning. Nu ska den också omfatta frågan om eventuella politiska motiv bakom FBI:s utredning av kopplingar till ryska agenter som blandade sig i presidentvalskampanjen.

- Om någon infiltrerade eller övervakade deltagare i presidentvalskampanjen i olämpligt syfte, så bör vi veta om det och vidta lämpliga åtgärder, sade vice justitieministern Rod J.Rosenstein.

Inga tecken på infiltrering

I fredags rapporterade Washington Post att en underrättelsekälla, en pensionerad amerikansk professor (vars identitet inte avslöjats) hjälpte till med att utreda den ryska inblandningen i presidentvalskampanjen.

Han ska ha haft kontakt med tre av Trumps rådgivare under presidentvalskampanjen 2016 i det här syftet.

Den rapporten gav Trump anledning att åter igen hävda att FBI spionerade på hans kampanj. Enligt Washington Post finns det ändå inget som tyder på att någon informatör infiltrerade kampanjen.

När ska Mueller få tala med Trump?

Trumps raseri över den mystiske professorns roll i granskningen av Rysslandskontakterna kan ytterligare komplicera den specialtillsatte Robert Muellers utredning av ryskt inflytande över presidentvalet 2016.

Trumps advokat Rudy Giuliani uppgav för New York Times på söndagen att Mueller hoppas kunna slutföra sin utredning i augusti, i god tid före mellanårsvalet i november.

Det förutsätter att Mueller får fråga ut Trump senast i juli.

Enligt Giuliani måste den här spionfrågan utredas innan det alls kan bli aktuellt med någon utfrågning av Trump.

Källor: AP, Washington Post, New York Times

Diskussion om artikeln