Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsrektor misstänkt för tjänstebrott i sexualbrottshärva fick nytt jobb i Vanda

Från 2018
Uppdaterad 23.05.2018 08:49.
Svarta tavlan
Bildtext En tidigare lärare i Hoplaxskolan i Helsingfors åtalas för flera sexualbrott medan rektorn åtalas för brott mot tjänsteplikt. Arkivbild.
Bild: Yle/Marie Söderman

Den rektor som är åtalad för tjänstebrott i fallet, där en tidigare lärare vid Hoplaxskolan i Helsingfors åtalas för sexualbrott, fick ett nytt rektorsjobb mitt under brottsutredningen. Personen ska nu bli rektor i Vanda. Enligt Vanda stad finns inga hinder för att anställa en rektor som är misstänkt för brott mot tjänsteplikt i sitt tidigare jobb.

En manlig lärare vid Hoplaxskolan i Helsingfors är åtalad för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn och ett fall av ärekränkning. Åklagaren fattade beslutet förra veckan. Läraren har inte undervisat i skolan sedan brottsmisstankarna uppdagades i april 2017 och är inte längre i tjänst, enligt Helsingfors stad.

De misstänkta brotten har ägt rum mellan 2013 och 2017.

Samtidigt fattade åklagaren beslut om att väcka åtal mot rektorn för brott mot tjänsteplikt.

Polisen har tidigare uppgett att brottsmisstankarna mot rektorn handlar om att personen i egenskap av den åtalade lärarens chef agerat på ett olämpligt sätt då misstankarna mot läraren kommit till personens kännedom.

I förundersökningen har polisen utrett rektorns agerande mellan åren 2014 och 2017.

"De två sakerna har inte med varandra att göra"

Chefen för sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors, Liisa Pohjolainen, sade till Yle Uutiset förra veckan att staden utreder situationen men att åtalet sannolikt inte hindrar personen från att fortsätta som rektor.

Personen har ändå innan åtalet väcktes sökt sig bort från Helsingfors och ska från och med hösten jobba som rektor för skolorna i Dickursby och i Västersundom i Vanda. Hen uppger sig ha informerat sin nya arbetsgivare om det misstänkta tjänstebrottet.

– Jag var helt öppen med vad det var fråga om och med min syn på saken. På Vanda stad fick man den information man behövde för att ha en bild av det skedda, säger den åtalade rektorn.

Varför valde du att söka den här tjänsten under brottsutredningen?

– De två sakerna har inte med varandra att göra. Det är som med vem som helst som byter jobb. Jag byter inte bort från Helsingfors utan mera till Vanda. Jag är intresserad av att efter 25 år i Helsingfors se hur man sköter saker i en annan kommun.

Har polisutredningen och åtalsprövningen påverkat ditt val?

– Väldigt lite. I mitt arbete finns så mycket mer än det som har med brottsmisstanken att göra. Det finns många saker som påverkar hur man trivs i sitt jobb. Jag har trivts bra, men det finns alltid saker man kan lyfta upp och som fungerar mindre bra. Så kommer det också att vara i Vanda.

Personen nekar till åtalet om brott mot tjänsteplikt och är överraskad över att åtal har väckts.

Anders Wikström är ny rektor.
Bildtext Anders Vikström fattade beslutet om att anställa den brottsmisstänkta rektorn.
Bild: Yle / Ted Urho

"Personen är inte dömd för något utan enbart åtalad"

Anders Vikström, direktör för den svenskspråkiga servicen vid Vanda stad, fattade tidigare under våren beslutet om vem som ska bli rektor för Dickursby och Västersundoms skolor. Han känner till att den nyvalde rektorn är misstänkt för tjänstebrott i sin tidigare tjänst i Helsingfors.

– Jag kollade upp med stadens jurister och enligt dem är en förundersökning inte ett hinder för att anställa en person. Jag följde deras råd, säger Vikström.

Enligt Vikström har inget förändrats fastän åtal nu har väckts mot personen.

– Jag kollade med juristerna igen. Personen är inte dömd för något utan enbart åtalad. Vi går vidare som vi har tänkt.

Vad händer om personen döms för brott mot tjänsteplikt?

– Tyvärr vet jag inte vad jag får för direktiv från mina jurister. Jag måste följa vad lagen säger. Det beror på vad hen döms för och vad åtalet går ut på.

Söktes av fem personer

Vikström understryker att han inte har noggrannare uppgifter om åtalet mot rektorn.

– Jag har inga detaljer om åtalet. De detaljerna har bara arbetsgivaren och personen själv. Jag följer bara de direktiv jag får från mina experter här i huset.

Tycker du det är riskabelt att anställa en person som är mitt i en sådan här process?

– Förstås är det inte en sådan situation som vi har önskat. Visst finns det risker för att vad som helst kan ske. Men jag måste stå bakom det val jag gjorde. Vi valde den person som bäst uppfyllde de krav vi hade i ansökan.

Sammanlagt sökte fem personer jobbet som rektor för Dickursby och Västersundoms skolor. Fyra av dem var behöriga för tjänsten.

Den nya rektorn tillträder från och med hösten. Det handlar om en ny tjänst. Tidigare har de båda skolorna inte haft samma rektor.

Diskussion om artikeln