Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Missnöjet mot juntan i Thailand växer inför årsdagen av militärkuppen - tre oppositionsledare åtalas för upproriskhet

Från 2018
Uppdaterad 21.05.2018 12:45.
Tre thailändska oppositionsledare åtalas för upproriskhet efter kritik mot den styrande militärjuntan
Bildtext Tre thailändska oppositionsledare åtalas för upproriskhet efter kritik mot den styrande militärjuntan
Bild: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Tre ledande oppositionspolitiker i Thailand åtalas för upproriskhet, inför den fjärde årsdagen av militärkuppen år 2014, som infaller på tisdag.

De tre ledarna för partiet Pheu Thai kritiserade förra veckan den styrande militärjuntan, för att den har svikit sina löften om demokratiska val.

Oppositionsveteranerna Watana Muangsook, Chaturon Chaisang och Chusak Sirinil åtalas för upproriskhet medan fem andra oppositionsledare åtalas för att har brutit mot det rådande demonstrationsförbudet..

De tre ledarna skanderade "Kämpa, Kämpa, då de togs in för polisförhör i Bangkok inför sina anhängare som hade samlats utanför en polisstation.

- Denna regering kränker lagar och den utnyttjar lagar för att förhindra utredningar om sig själv, konstaterade Pheu Thais partisekreterare Phumtam Wechayachai.

Generalerna grep makten år 2014, efter månadslånga gatuprotester och politiskt våld som hade orkestrerats av militären och dess anhängare.

Militären införde en ny grundlag efter kuppen, som kommer att befästa arméledningens ställning på de politiska partiernas bekostnad.

Aktivister har hållit tysta, symbolmättade protester inför den fjärde årsdagen av militärkuppen år 2014 som infaller på tisdag
Bildtext Aktivister har hållit tysta, symbolmättade protester inför den fjärde årsdagen av militärkuppen år 2014 som infaller på tisdag
Bild: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Lovar val i februari

Juntan har flera gånger skjutit fram ett planerat parlamentsval, men lovar nu att hålla valet i februari nästa år.

Fram till dess är all politisk verksamhet och alla folksamlingar med över fem personer bannlysta.

Oppositionsaktivister har ändå planerat fredliga demonstrationer i Bangkok i morgon trots demonstrationsförbudet.

De kom till makten med löften om reformer, försoning och kamp mot korruption, men de har de facto misslyckats på alla tre punkter

― Thitinan Pongsudhirak, Chulalongkorns universitet

Aktivisterna hotar att marschera mot regeringshögkvarteret trots att militären har varnat folk för att närma sig regeringskvarteren, som ligger nära kungens vidsträckta residens i centrum av staden.

Oppositionen kritiserar juntan allt mer öppet för att manipulera valet till sin fördel eftersom politiska partier inte för förbereda sig för valet.

Generalerna har däremot börjat förbereda sina konservativa anhängare inför valet medvetna om att oppositionen har vunnit alla demokratiska val som har hållits under 2000-talet.

Premiärminister Yingluck Shinawatra avsattes i en kupp år 2014. Hon lever nu i exil tillsammans med sin storebror Thaksin som avsattes i en kupp år 2006
Bildtext Premiärminister Yingluck Shinawatra avsattes i en kupp år 2014. Hon lever nu i exil tillsammans med sin storebror Thaksin som avsattes i en kupp år 2006
Bild: EPA

Juntan går in för populism

Pheu Thai stöder de förra premiärministrarna, Thaksin och Yingluck Shinawatra som bägge avsattes i militärkupper och som nu lever i exil.

Bror och syster Shinawatra blev omåttligt populära på landsbygden utanför Bangkok, på grund av en politik och subventioner som gagnade bönder och inflyttade fattiga i städerna.

Juntan har försökt ta exempel bland annat genom att subventionera rispriser, något som juntan tidigare kritiserade oppositionen för.

Inget verkar ha hjälpt och även vanliga thailändare är nu allt mer öppet kritiska mot militären och kungahuset som det stöder.

- De kom till makten med löften om reformer, försoning och kamp mot korruption, men de har de facto misslyckats på alla tre punkter, säger analytikern och professorn Thitinan Pongsudhirak.

Studentaktivister som tänker protestera på tisdagen, säger att övervakningen av dem har skärpts inför årsdagen, vilket bekräftas av thailändska människorättsorganisationer.

I Pheu Thais främsta fäste i folkrika nordöstra Thailand, har militären varnat folk från att delta i demonstrationer på tsidagen.

- De använder sina nätverk på landsbygden och skickat soldater till byar för att varna dem för att åka till protesterna i Bangkok, säger professorn Titipol Phakdeewhanich.

Muslimrebeller i södra Thailand utförde på söndagen ett tjugotal bombattacker mot bland annat  vägspärrar
Bildtext Muslimrebeller i södra Thailand utförde på söndagen ett tjugotal bombattacker mot bland annat vägspärrar
Bild: EPA/ABDULLAH WANGNI

Fortsatt våldsamt i söder

I södra Thailand fortsätter samtidigt våldsamheterna mellan armén och muslimska separatister i fyra provinser med muslimsk majoritet.

Radikala separatister har fört en väpnad kamp i 14 år och över 7 000 människor har mist livet i konflikten som inte verkar vara nära någon lösning.

I söndags utförde separatisterna ett tjugotal bombattacker mot bland annat vägspärrar, bankomater och elstolpar och det var ett under att ingen dödades eller skadades.

- De försöker alltid skapa kaos och oreda. Den här gången valde de lätta mål, säger armétalesmannen Pramote Prom-in.

Rebellerna har tidigare angripit, tjänstemän, lärare och buddhistmunkar men nu har de gått in för mer uppseendeväckande bombattacker som inte har krävt så många dödsoffer.

Armén hävdar att den har gjort fredstrevare till rebellerna, men experter tror inte att det rör sig om några egentliga fredssamtal utan närmast ett försök att visa att juntan gör något för att få slut på våldet.

Diskussion om artikeln