Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Man kommer hit för svensk dansmusik" - Dansholmen i Tolkis fyller 120 år

Från 2018
Dansholmens paviljong i Tolkis.
Bildtext Dansholmens paviljong är från 1959.
Bild: Yle / Leo Gammals

Tolkis FBK i Borgå fyller 120 år men det är inte släckning kåren är mest känd för utan den jämnåriga Dansholmen där själar sätts i brand på laven i höstmörkret.

Det första som möter en är den gula biljettförsäljningskassan prydd med en jättelik affisch som berättar vem som spelar på nästa dans. Dansholmen i Tolkis är känd i hela Nyland och utanför landskapets gränser.

Den som besöker dansbanan för första gången kan inte undgå att se att hela området är täckt med konstgräs. Det sträcker sig över parkeringen, förbi kafeterian och runt paviljongen.

Biljettförsäljningen på Dansholmen i Tolkis.
Bildtext Biljettförsäljningskuren visar alltid följande dans.
Bild: Yle / Leo Gammals

- När man bytte gräsmatta på centralidrottsplanen i Borgå 2010 så tyckte vi att mattan ska återanvändas. Då fick vi den av Borgå stad och bredde ut den på området, säger kassör och hedersordförande Hans Högström

Dansholmens paviljong i Tolkis.
Bild: Yle / Leo Gammals

- Förr när man städade danslaven efter en dans kunde man få tre-fyra ämbar med sand från dansgolvet. Nu kommer det inte ett enda sandkorn.

Erfarna dansare med högklackade skor vandrar idag upp till laven på gröna mattan, med den gamla bollplanens vita linjer kvar. Det är inte bara Borgåbor som kommer för en bugg och en cola.

- Man kommer ända från Villmanstrand, S:t Michels och Kuopio för att dansa, säger Högström.

Paviljongens scen på Dansholmen i Tolkis.
Bildtext Scenen fungerar bra för både orkestrar och teaterföreställningar.
Bild: Yle / Leo Gammals
Dansholmens paviljong med scen.
Bildtext Danspaviljongen rymmer 600 personer.
Bild: Yle / Leo Gammals

- Och västvart kommer det ju en hel del folk ifrån. Dom är också för svensk dansmusik så det drar ju klart hitåt. De känner nog till oss och vet vad vi är för ena och vad vi håller på med, säger viceordförande Börje Lindholm.

Och det är just svensk dansmusik som kännetecknar Dansholmen.

- Jo, vi har försökt med musik som skulle passa finsktalande, men det är inte lönsamt. I princip är det så att finsk publik dansar och dricker ett glas vatten. Svensk publik dansar och dricker litet öl, litet kaffe och äter smörgåsar. Då får man en liten inkomst från buffén som också är nödvändig. Till finsk publik får man istället sälja vatten i glas, säger Högström.

Vy från ölbaren på Dansholmen i Tolkis
Bildtext Baren står till dansarnas förfogande.
Bild: Yle / Leo Gammals

- Alla är förstås välkomna att dansa fast de inte dricker öl eller cider. Man dansar och dansar litet till och däremellan går man ut till bilen och byter skjorta och fortsätter dansa.

Besökarnas medelålder ligger kring 60 år, men barn och barnbarn till ortsbor som dansade här redan på 1960-talet dyker också upp.

Man dansar och dansar litet till och däremellan går man ut till bilen och byter skjorta och fortsätter dansa

Borgåbor som har flyttat bort i yngre år kommer tillbaka när de har stadgat sig och bildat familj.

- Nu har de kommit igen och tycker att det är lika roligt att vara här som när de var unga. Det har blivit en tradition att komma igen, säger Lindholm.

Dansarna kommer parvis

Förr kom flickor och pojkar var för sig för att hitta danspartner. De ställde sig på varsin sida om laven, flickorna på parad för att bli uppbjudna.

Idag kommer man parvis. Om en dam kommer ensam får hon oftast stå ensam hela kvällen om inte har en kavaljer med sig, menar Högström.

600 dansare och sex par skor

Dansholmen i Tolkis är ingen liten dansbana. Landområdet omfattar två och en halv hektar mark. Hela etablissemanget kan ta emot kring 2000 gäster, men då blir det trångt och långa köer till toaletterna, säger Högström

Dansholmens kafeteria i Tolkis.
Bildtext Kafeterians terrass omgiven av konstgräs.
Bild: Yle / Leo Gammals

Kafeterian med terrass har 200 sittplatser och laven rymmer omkring 600 personer. Men gäller det om man dansar vals eller schottis?

- När man dansar med 600 personer så dansar man tryckare förstås. Men tryckare dansar man inte mycket mer nu heller. Förr i världen var det mycket tryckare och då var det skönt att dansa, säger Hans Högström.

Nog är det tryckare helt klart men när det är dans här har vi inte tid att dansa

- De som faktiskt dansar kommer hit med sex par skor och väljer vilket par skor de ska ha på dansgolvet för att det ska löpa bra.

Idag dansar de flesta helst till svensk dansbandsmusik, till exempel bugg och foxtrot. Veteranerna föredrar tryckare.

- Nog är det tryckare helt klart men när det är dans här har vi inte tid att dansa. Då är vi fast med försäljning, ordning och allt som ska skötas. Ska vi dansa så är det nästan att vi hamnar att fara någon annanstans, säger Börje Lindholm som har varit funktionär på Dansholmen i många år.

En dans kräver ett trettiotal funktionärer på plats för att allt ska löpa smidigt.

Tolkis FBKs veteraner på talko
Bildtext Veteraner på talko.
Bild: Yle / Leo Gammals

Holmen sköts med talkokrafter

I december 1992 köpte Tolkis FBK Dansholmen av företaget Tampella. Efter det inleddes omfattande renoveringar och nya byggnader har slagits upp. Flera av dem har också förstorats efter hand, till exempel laven, kafeterian och köket.

Under 2000-talet har också estraden flyttats och orkestrarna har fått ett socialt utrymme (backstage) med WC och duschrum.

Paviljongen från 1959 har fått ett maskinellt ventilationssystem och nya dörrar. Toaletterna har idag rinnande vatten.

Dansholmens paviljongs fönster tvättas.
Bildtext Paviljongens fönster tvättas.
Bild: Yle / Leo Gammals
Flytbryggan på Dansholmen i Tolkis med nytt däck.
Bildtext Flytbryggan har fått nytt däck.
Bild: Yle / Leo Gammals

De senaste två åren har man huvudsakligen arbetat med båtbryggan. Yrkeskunskapen bland kårens medlemmar är mycket bred. Därför har 90 procent av allt arbete kunnat göras med talkokrafter.

När Yle Östnyland besöker Dansholmen är veterangruppen i färd med att ställa i ordning för ett bröllop som följs av en skolavslutningsfest och ett judoläger.

- Det som vi veteraner närmast gör är att hålla Dansholmen i skick. I vår har vi redan jobbat med bryggan och lagt nya bräder på den. Vi har lagt ner 300 timmar på den, säger Börje Lindholm.

Dansen ger viktig inkomst

Kårens budget är ungefär 180 000 euro. Räddningsverket stöder alarmavdelningen med cirka 20 000 euro. Utöver det stöds verksamheten av ett litet antal lokala företag.

- Med pengarna vi får från Dansholmen håller vi igång föreningsverksamheten. För de pengar vi har dansat in sedan 1960-talet har vi köpt flera brandbilar, en brandbåt och en tankbil eller släckningsbil. Vi har själva bekostat 80 procent av våra enheter, säger Högström.

Annons ur Borgåbladet 16.7.1898
Bild: Nationalbiblioteket / digitala samlingar

Jubilaren önskar fler aktiva

Tolkis frivilliga brandkår grundades våren 1898 och firade sin första fest söndagen den 17 juli 1898 på en äng invid Tolkis tegelbruk, det vill säga strax utanför den nuvarande Dansholmen.

Tolkis FBK mår fortfarande bra fast kåren har upplevt manfall under de senaste åren.

- Mera nytt folk behövs det hela tiden. Tidigare var det brandkåren och litet idrott. Idag har ungdomarna man andra intressen, säger viceordförande Lindholm.

Börje Lindholm och Hans Högström från Tolkis FBK
Bildtext Börje Lindholm och Hans Högström hör till kårens veteraner.
Bild: Yle / Leo Gammals

- Ifjol fick vi fyra ungdomar som gick genom kursen för yngre brandmän. De är aderton år så vi har fått fyra nya till alarmavdelningen. Problemet är bara att de först ska till militären och sen studera och flyttar då bort från orten. Frågan är om de kommer tillbaka efter att de har studerat, säger Hans Högström, kassör och hedersordförande.

Verksamheten inom Tolkis FBK är uppdelad i alarmavdelningen som består av myndiga upp till cirka 70 år, ungdomsavdelningen, stödavdelningen som sköter trakteringen och veterangruppen.

Kafeterian på Dansholmen i Tolkis
Bildtext Kafeterian rymmer 60 personer.
Bild: Yle / Leo Gammals
Köket på Dansholmen i Tolkis
Bildtext Köket har förstorats två gånger.
Bild: Yle / Leo Gammals

Stödavdelningen består i första hand av kårens damer som ansvarar för matserveringen.

- Vi har i år ändrat damavdelningen till stödavdelning för vi tycker att de inte är bara damerna som ska jobba utan också alla andra medlemmar, säger Högström.

Man hjälper man i brandmansutrustning att ta på gasmask.
Bildtext Ungdomarna övar en gång i veckan.
Bild: Yle/ Mira Bäck

En strikt könsuppdelning mellan män och kvinnor hör till det förgångna i dagens frivilliga brandkårer.

- Vi har en ung flicka som nyligen fyllde aderton och blev medlem i alarmavdelningen. I ungdomsavdelningen har vi ganska jämnt fifty-fifty flickor och pojkar. Vi har tio till femton aktiva ungdomar som är med. De har övning en gång i veckan.

Fira bröllop på Dansholmen

En lyckad medlemsrekrytering och fortsatt intresse för brandkåren är samtidigt en förutsättning för att Dansholmen ska fungera i framtiden.

Den första dansen ordnas den 9 juni med San Marino & Linda. Följande gång dansskorna släpas över laven är på midsommar.

Holmen är sedan reserverad för bröllop fram till medlet av augusti när höstmörkret sänker sig och säsongen avslutas med dans på Forneldarnas natt.

De hämtade vintunnor som tappades på flaskor med brudparets foto som etikett

Om midsomrarna gästas Dansholmen av cirka 1000 personer, danserna av 400-600 och därtill bröllop för flera hundra personer per sommar.

Ifjol ordnades tolv bröllop på Dansholmen, i år är åtta par inbokade. För att din bröllopsfest överhuvudtaget ska kunna hållas måste du boka för kanske 2020, för 2019 är ganska fullbokad, säger Högström.

- Vi har besök från ett arabiskt land i år. Och vi haft en brudgum från Italien. De hämtade med sig vintunnor som tappades på flaskor här med brudparets foto som etikett. Vi är ganska kända över hela världen.

Besök Dansholmen i Tolkis nätplats för mera information.