För fyra år sedan skrattade man åt förslaget - nu ska Helsingforsbudgeten ses över ur ett genusperspektiv
Helsingfors stad omsätter närmare fem miljarder euro i året. Nu ska staden granska hur pengarna fördelas mellan män och kvinnor.
Det var fullmäktigeledamot Veronika Honkasalo (VF) som kom med idén.
- Vi vet till exempel att en större andel av dem som jobbar inom hälsovården och av dem som är klienter inom äldrevården är kvinnor. Nu ska vi utveckla metoder så att vi kan evaluera hur staden prioriterar sina resurser, säger Honkasalo.
Brett stöd i fullmäktige
Förslaget godkändes enhälligt i fullmäktige, så tanken på att göra en könskonsekvensbedömning av stadsbudgeten är förankrad över hela det politiska spektret.
- Jag tycker att det är bra att vi får bättre konsekvensunderlag för kommande beslut, säger fullmäktigeledamot Ted Apter (Saml).
Hur man ska jobba med informationen återstår ändå att se.
- Om vi tar dagvården som exempel. Ska vi sätta mera pengar på fastigheter eller löner? Det får vi se efter det här pilottestet, säger han.
Skratt i salen under förra mandatperioden
Diskussionen om hur pengar fördelas mellan könen är inte ny. Våren 2014 gjorde SFP ett omtalat utspel kring genusplogning.
- Det var Gunvor Brettschneiders (SFP) motion och jag kommer ihåg att det delvis skrattades åt den. Jag är faktiskt lite ledsen över det för idag diskuterar vi nu den principen hon lyfte upp, säger
fullmäktigeledamot Silja Borgarsdottir Sandelin (SFP).
Brettschneiders motion baserade sig på en utredning från svenska Karlskoga kommun som visade att ringleder och större gator plogades först, och till sist busshållplatser och gång- och cykelvägar, vilka används mer av kvinnor.
Den zeitgeist som nu råder i samhället kan vara en orsak till att åsikterna i frågan ha ändrats på bara fyra år, menar Honkasalo.
- Jag tror att det är en motreaktion på den jämställdhetspolitik som förs i det här landet. Många har fått nog och säger ”Nu räcker det!” och vill göra konkret jämställdhetspolitik i Helsingfors.
Här kan du lyssna på hela studiodiskussionen:
