Ditt smink och dina hudkrämer är kanske testade på djur - trots förbud
Inom EU får inte djurtestad kosmetika säljas, trots det kan du inte vara säker på att dina produkter inte blivit testade på djur. I USA exempelvis räknas inte möss, råttor, fåglar och fiskar som djur.
Karin Gabrielson Morton från stiftelsen Forska utan djurförsök som är verksam i Sverige, säger att det vanligaste missförståndet bland konsumenter är att tro att produkterna eller råvarorna aldrig någonsin har djurtestats, men så är det inte.
- Djurtester som gjordes före de datum när förbuden infördes används fortfarande. Många råvaror kan ha djurtestats från 70-talet fram till början av 00-talet, säger hon.
Djurtestade råvaror och produkter har alltså inte tagits bort från marknaden när förbuden trätt i kraft.
Djurtestade kemikalier kan användas
Det är också tillåtet för företagen att använda råvaror som är testade för andra syften, till exempel om de ska användas i produkter där det krävs att de är djurtestade.
- Men företagen får inte använda resultaten av djurtesten för att visa att produkten är ofarlig, säger Karin.
Förbudet att sälja djurtestat smink inom EU
I de här fallen kan det handla om kemikalier som används i tvättmedel, rengöringsprodukter och annat som vi använder i vardagen. De djurtestas eftersom de används i så stora mängder.
- Det finns en annan lagstiftning som kräver att kemikalier som används i stora mängder ska djurtestas och registreras. Och de kemikalierna får också användas i kosmetika och hygienprodukter.
Företagen måste kunna visa att produkten, till exempel hudkrämen eller deodoranten, är ofarlig vid normal användning, men de får alltså inte använda djurstudier för att bevisa det.
Svårt som konsument att hålla koll
Så hur ska du som konsument hålla koll på det där då? Det är svårt, men vill du vara riktigt säker på att köpa en produkt som inte är djurtestad ska du leta efter produkter som är märkta med en hoppande liten kanin.
- Det är en internationell standard som kallas leaping bunny. De företag som finns med på listan garanterar att inga djurtester sker. Det kontrolleras också av oberoende parter, så det är den bästa garantin.
Se efter om varan säljs i Kina
Ett annat sätt är att kolla så att företaget inte säljer sina produkter till Kina. Varför Kina tänker du då? Jo, för att där är det väldigt vanligt att utländska produkter djurtestas.
Myndigheterna kan plocka ut produkter i samband med importregistrering eller så kan de ta produkter direkt från hyllorna och testa dem på djur.
- När ett företag börjar sälja i Kina så betalar de en avgift för att registrera produkten. En del av den avgiften går bland annat till att myndigheterna ska låta djurtesta produkten, säger Karin.
Dubbelkolla om varan är gjord i USA
Ifall du beställer produkter från USA som inte ska vara djurtestade, stöter du på ytterligare ett dilemma.
- Är det ett amerikanskt företag ska du vara medveten om att de har en annan definition av djurförsök. När man för statistik över djurförsök så räknas inte råttor, möss, fåglar och fiskar, alltså de djur som används mest. De är inte djur enligt den lagstiftningen, så de finns inte med i statistiken.
Ifall ett amerikanskt företag säger att de inte testar sina produkter på djur, måste man som medveten konsument alltså ta reda på om det också gäller de vanligaste testdjuren.
Att de här djuren inte räknas som djur låter säkert konstigt i mångas öron. Karin själv tycker också det är märkligt.
- De tyckte det skulle bli så besvärligt och administrativt krångligt att ha med alla de djuren. Det är ganska absurt och det är inte lätt för en konsument att förstå hur man ska kunna lita på att något inte är djurtestat.
Förbudet är inte dåligt trots en del missar
Så vad kommer vi då fram till? Ja, att det inte är så enkelt att veta om en produkt är djurtestad eller inte. Säljer företaget inom EU får de inte använda djurtestdata för att visa att produkten är ofarlig, men djurförsök kan ändå förekomma.
Är förbudet vi har i EU då fullkomligt meningslöst? Nej, inte alls.
- Det var det absolut bästa som kunde hända, för när förbudet genomfördes börjande företagen satsa enormt mycket pengar för att utveckla nya metoder för att ersätta djurförsöken, säger Karin.
Det gjordes satsningar på helt andra nivåer än tidigare och det har gjort att det finns väldigt många nya metoder på gång.
- Det har också kommit spin off-effekter som gjort att man fått nya idéer om hur man kan forska kring olika sjukdomar. Man har börjat förstå människokroppen på ett annat sätt, så det har minskat djurförsöken inte bara inom kosmetikaindustrin utan också lett till nya idéer om hur man kan ersätta djurförsök i medicinsk forskning.
Fler länder tar efter EU
Karin berättar också att fler och fler länder i världen följer efter EU och förbjuder djurförsök, så därför är det absolut inte ett meningslöst förbud.
- Det är jätteviktigt och en enorm seger som redan lett till att många djurförsök försvunnit, och kommer leda till att ännu fler försvinner.
Det är kanske lätt att tänka att man inte litar på förbudet och att det därför inte är bra, men allt är inte svart eller vitt.
- Det finns många gråzoner där och vi som jobbar med det här tycker att förbudet är helt fantastiskt. En seger även om det inte är en hundraprocentig sådan.
Nytt mål: Globalt förbud 2023
Det nya målet för EU är att få till ett globalt förbud redan år 2023. Karin hoppas så klart att det sker, men det kommer att vara svårt att få till ett internationellt förbud.
- Det bygger på att länderna själva tar tag i det. Om de ser att det finns en stark vilja hos världens konsumenter att få bort djurtesterna, och starka drivkrafter i samhället internationellt, då händer det saker.
Men om produkter och råvaror inte testas på djur – hur testas de då? Jo, bland annat med hjälp av mänskliga cellodlingar. Mer om det, och vilka djurförsök som fortfarande görs i Finland, kan du läsa om här.