Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Djur i tv-studion - så här kan det gå!

Från 2018
Uppdaterad 29.05.2018 16:26.
Kusel (Henrik Heselius) från Hittehatt håller i en katt framför en mikrofon
Bildtext Henrik Heselius som spelar Kusel i Hittehatt försöker få katten Milo att säga mjau på beställning. Ingen lätt uppgift!
Bild: Yle

Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar.

Man vill ju att slutresultatet blir det bästa möjliga samtidigt som djuren ska ha det bra. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

Katten i Hittehatt

Jag hade blivit varnad om att det blir katastrof med en katt i studion. Milo, kattungen som var med i ett avsnitt av Hittehatt, var ändå den lugnaste kattunge som man kan tänka sig. Han var så avslappnad att han somnade mitt i tagningarna. Det var också meningen att Milo skulle jama en del i avsnittet, men katter jamar ju inte så mycket på beställning. Henrik, som spelar Kusel i serien, försökte få katten att jama i en mikrofon. Det var faktiskt ingen lätt uppgift.
Karin Berglund

Jamar katten på beställning? - Spela upp på Arenan

Det färdiga programmet går att se här på Yle Arenan!

Snigelrace

En gång ordnade vi ett snigelrace i programmet Oppåner å hitådit. Eftersom det var vinter kunde vi inte gå och söka sniglar ute i naturen. Vi fick alltså beställa sniglarna från ett företag som odlade och sålde sniglar till restauranger. Sniglarna kom i ett kuvert med posten inom några dagar. Vi hade dem i ett akvarium och matade dem med sallad som vi hämtade från cafeterian. Efter inspelningen av programmet blev sniglarna kvar på redaktionen för en tid.
Ann-Catrin Virkama

En flicka håller i en snigel i tv-programmet Oppåner å hitådit.
Bildtext Oppåner å hitådit bjöd också på praktiska skötselråd för sniglar.
Bild: Yle

Kaninen Aulis

Jag hade husdjur som tema i BUU-klubben och fick en liten kanin som hette Aulis med i studion. Aulis var som en liten hårboll: han var så liten och fluffig att det var omöjligt att skilja åt vilken som var framändan och vilken som var bakändan. Jag satte upp håret mellan öronen på Aulis för att det skulle vara lättare att se hans ögon. Men varje gång vi försökte filma vände Aulis om sig och visade rumpan i stället. Vi avbröt inspelningen flera gånger för att placera honom på rätt vis men genast när kameran for igång vände Aulis om sig igen.
Malin Olkkola

Slutresultatet blev ändå bra:

BUU-Malin: Malin får besök av en kanin - Spela upp på Arenan

Minihästen Timo

Ett av de mest speciella djuren som vi har arbetat med var en minihäst som hette Timo. Timo var med i ett inslag som filmades i Wasalandia för programmet BUUS-fredag. Timo påminde en hund på många sätt: han var ungefär av samma storlek som en stor hund och kunde sitta och göra alla möjliga andra tricks också. Till Wasalandia anlände han i baksätet av sin ägares bil. Timos ägare berättade att hästen bor inne i huset men tillbringar också tid i ett stall för att få lite socialt umgänge med andra hästar.
Jonathan Granbacka och Karin Berglund

Jontti förvandlas till minihästen Timo - Spela upp på Arenan

Lutfisken

För några år sedan filmade vi en julkalender som hette 24 sätt att bli av med lutfisk. I kalendern försökte en pojke bli av med lutfisk som hans glömska mormor serverade varje dag. Vi filmade ett inslag där pojken ger fisken till en grupp katter. Lutfisken som vi hade skaffat var gammal och oätbar. Katterna blev ändå alldeles galna av den dåliga fisken och ville äta upp den. Till sist köpte vi sej som liknar lite lutfisk och använde den i stället.
Sandra Strömvall

Hajbos julkalender 2015: Lucka 4 - Spela upp på Arenan

Katten Vincent

Katten Vincent kom till studion för att vara med i BUU-klubben. Mitt i allt märkte vi att Vincent, som hade fått gå fri före början av inspelningen, hade försvunnit. Efter att alla hade sökt efter honom en lång stund hörde vi ett jamande. Vincent hade krupit genom ett litet hål in i ett skåp på hjul. Han satt längst bak i skåpet och ville absolut inte komma ut. Vincents ägare försökte locka ut honom med hans favoritsak: sugrör. Men ingenting hjälpte och till slut fick vi skruva loss Vincent ur skåpet.
Jonathan Granbacka och Linda Somppi

Också här blev slutresultatet ändå lyckat:

BUU-Jontti: Katten Vincent! - Spela upp på Arenan

Spindlar

Vi behövde få med alldeles vanliga, finländska spindlar till ett avsnitt av BUUS-fredag. Det var lite knepigt att hitta spindlar eftersom det var vinter, men fick jag sex stycken spindlar i en burk på mitt bord. En av spindlarna var någon slags hoppspindel så den kunde vi inte använda. Alla de andra spindlarna var av olika art och de tappades bort ganska lätt. För att tittarna inte skulle märka att spindeln byttes under avsnittet tog vi närbilder endast av en spindel och filmade de andra spindlarna från ett längre avstånd.
Sandra Wikstrand

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln