Fem blöjor per dygn ska räcka - anhörig till demenssjuk upprörs över att antalet blöjor för äldre begränsas i Borgå
Fem blöjor per patient är vad som gäller inom äldreomsorgen i Borgå. De ska räcka ett dygn och gör det också i de flesta fall. I vissa fall överskrids gränsen.
- Jag håller på att bränna propparna och känner mig helt handfallen. Vem ska jag vända mig till. Ska jag kontakta stadens beslutsfattare eller vem kan ta i saken, undrar en kvinna som Yle Östnyland har pratat med.
Kvinnan har en snart 90-årig anhörig som lider av alzheimer. Den anhöriga vårdas sedan en tid tillbaka på Äppelbackens servicehus i Borgå.
Hälsotillståndet bör avgöra
Kvinnan, som till stor del är den som sköter den anhörigas ärenden, är frustrerad.
- Blöjorna är ofta slut och skötarna är tvungna att låna blöjor från höger och vänster eftersom klienterna bara får fem blöjor per dygn, säger kvinnan.
Hon anser att regeln om bara fem blöjor i dygnet är märklig.
- Det finns äldre som inte ens behöver blöjor, vilket ju skulle kunna resultera i att den som behöver fler än fem per dygn skulle få det. Det är väl klientens hälsotillstånd som bör bestämma hur många blöjor per dag man bör få.
Känner när det är dags att byta
Den demenssjuke patienten i det här fallet lider av inkontinens, det vill säga hon kan inte medvetet kontrollera kissandet.
Enligt den anhöriga har den sjuka irriterad hud eftersom hon är tvungen att ligga så länge med våta blöjor. Trots att hon är minnessjuk kan hon själv byta sina blöjor.
- Man kan inte säga åt henne att hon inte får byta så ofta. Hon känner ju när det är dags att göra det.
Den kvinna som Yle Östnyland har pratat med tycker att det här är ett mycket märkligt sätt för kommunen att spara.
- Enligt statliga förordningar kan kommunerna inte begränsa antalet blöjor per klient. Det som de däremot kan göra är att avgöra vilken kvalitet blöjorna ska ha. Begränsa antalet kan de inte, säger den anhöriga.
Rekommendation att inte begränsa antalet blöjor
Mycket riktigt. Enligt en intervju som Tarja Myllärinen vid Kommunförbundets social- och hälsovårdsenhet har gett finska Yle, kan kommunerna inte begränsa mängden blöjor per patient.
Till Yle säger Myllärinen att det enskilda behovet bör tillgodoses och ska bedömas i samförstånd mellan klient, släktingar och vårdare.
Också överinspektör Hanna Nyfors vid social- och hälsovårdsministeriet betonar i samma webbartikel att mängden blöjor i äldreomsorgen bör bedömas utgående från klientens behov.
- Vi har gjort en rekommendation till kommunerna att antalet blöjor inom äldreomsorgen inte får begränsas, säger Hanna Nyfors till Yle.
Blöjor enligt klienternas behov
Borgå stads ledare för serviceboende, Anu-Riikka Eerola, säger att det är behovet som styr. Olika klienter har olika dagliga behov.
- Det är inte låst till något exakt antal. Ibland kan behovet vara tre blöjor per dag, ibland åtta och ibland något där mittemellan, säger Eerola.
Eerola, som ansvarar för det effektiverade serviceboendet i Borgå, känner till social- och hälsovårdsministeriets rekommendation och säger att blöjorna därför beställs enligt klienternas behov.
- De mängder som behövs och används beställer vi in, säger Eerola.
Olika alternativ när inte maximimängd räcker
Vid Äppelbackens servicecenter förklarar handledare Anne Voutilainen vad som gäller. Det allra första som behöver göras är att en läkare konstaterar att klienten lider av inkontinens.
- När den biten är avklarad, skaffar servicehemmet rätt mängd blöjor. Det går inte att avgöra vilken den exakta mängden är, men vi beräknar att ungefär fyra, fem blöjor ska räcka per patient och dygn, säger Voutilainen.
Enligt Voutilainen finns det direktiv på hur många blöjor servicecentret kan beställa.
Ibland händer det att blöjorna inte räcker till och då finns det enligt Voutilainen två alternativ. Först kollar man om det finns blöjor kvar efter någon patient som avlidit, till exempel.
Det andra alternativet är att klientens anhöriga själv bekostar blöjor när den stipulerade och rekommenderade mängden överskrids.
Voutilainen säger att det också kan bli aktuellt att konsultera företaget som säljer blöjorna. I vissa fall kan det hjälpa att helt enkelt byta storlek på dem.
Svårt hålla koll på antalet för minnessjuka
En viktig detalj att minnas i fall där patienten lider av någon minnessjukdom – som i det aktuella fallet - är att sådana patienter kanske inte kan hålla koll på antalet blöjor eller på när det är dags att byta.
- När klienten själv är kapabel att byta blöjan och patienten kanske inte själv minns när han eller hon senast bytte blöjan, så kan det mycket lätt gå just så att man kanske byter för ofta, säger Voutilainen.
Voutilainen vill också påpeka att ingen lämnas att ligga i en våt säng efter det att den dagliga mängden blöjor är använda.
- Vi har våra direktiv inom hemvården. Det är fem blöjor per klient som vi bekostar och det brukar fungera fint, men naturligtvis lämnas ingen att ligga i sitt eget kiss även om den gränsen överskrids, säger Voutilainen.