Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedersöre går in för att bygga nytt hvc i Ytteresse – dragkampen mellan Överesse och Ytteresse går vidare till fullmäktige

Från 2018
Läkare undersöker ett barn med stetoskop.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Dragkampen om var Pedersöres andra hälsovårdscentral ska placeras har nått ett delresultat. Pedersöre kommunstyrelse går in för att kommunens andra hälsovårdscentral byggs i Ytteresse. Det betyder att Överesse nu får sätta sitt hopp till kommunfullmäktige.

- Vi ser en helhetsbild och en framtid i att ha två stationer i Pedersöre. Vi anser att Ytteresse är platsen som gör att vi får behålla stationen för en lång tid framåt, säger Greger Forsblom (SFP), kommunstyrelsens ordförande.

Detaljplanering ska göras i Överesse

När Pedersöres kommunstyrelse sammanträdde på måndagseftermiddagen fick ledamöterna ta ställning till att köpa aktier i nybildade Esse Pulsen Ab i Överesse.

Bolaget bildas för att bygga en ny hälsovårdscentral i Överesse som sedan ska hyras ut åt social- och hälsovårdsverket.

Kommunstyrelsen beslöt att godkänna kommundirektör Stefan Svenfors förslag om att gå in för att kommunens andra hälsovårdscentral placeras i Ytteresse. Därmed köper inte kommunen aktier i det nya bolaget Esse Pulsen Ab. Inte än i varje fall.

- Vi är beredda att diskutera vidare med Överesse om hur vi kan utveckla byn. Vi la ett tillägg till beslutet att kommunstyrelsen anser att det behövs en detaljplanering av Överesse by, säger Forsblom.

Kommunen köper nu aktier i fastighetsbolaget i Ytteresse där hälsovårdscentralen ska finnas.

Ärendet föranledde diskussion på kommunstyrelsens möte men ingen omröstning.

- Vi var eniga, säger Forsblom.

Ytteresse bäst lämpat enligt beräkningar

Redan i februari fattade kommunstyrelsen beslut om att det vore bäst att bygga den nya hälsovårdscentralen i Ytteresse. Det efter beräkningar om hur framtida kundströmmar ser ut.

Frågan om var kommunens andra hälsovårdscentral ska placeras har lett till en dragkamp mellan Ytteresse och Överesse.

Namnlistor har lämnats in och företag och stiftelser har gått in och utlovat miljonbelopp om hälsovårdscentralen byggs i Överesse.

Nu går ärendet vidare till fullmäktige som ska fatta beslut om hvc-placeringen på måndag 28 maj.

Diskussion om artikeln