Sjöbussen Jaarli hade en trevande första dag - besättningen var tvungen att lyfta passagerare ombord
I måndags började de populära sjöbussarna trafikera i Åbo igen. Det var fullsatt under den första turen, men för den nya sjöbussen m/s Jaarli var starten inte riktigt så smidig.
Tio minuter innan avfärd är bryggan vid Forum Marinum redan full av folk. Det är många som väntat länge på att få ta sjöbussen till Runsala igen.
En av de ivriga passagerarna är Omar Umulkheer. Hon ska på vårutflykt till Runsala med andra invandrarhemmafruar, så de passade på att teståka sjöbussen samtidigt.
- Det är kul. Det är som att vara på en liten resa. Om det fungerar bra så kommer jag säkert åka på nytt.
Hon har flera gånger åkt Sverigebåt, men det är första gången hon åker en båt mindre än en färja.
- När jag första gången hörde om sjöbussen så trodde jag det var en vanlig buss som går under vattnet som jag sett reklamer för. Men nej, det är den här lilla båten.
Fayhaa Al-kheer har heller inte åkt mindre båtar än Sverigebåtarna tidigare. Hon var lite nervös inför att stiga ombord på sjöbussen.
- Jag är rädd för havet. Jag har åkt större färjor men det är första gången med en liten båt. Därför är det lite nervöst.
Men väl ombord hon tycker att det är trevligt, speciellt eftersom det är fint väder och inte blåser så mycket. Hon kan tänka sig att ta bussen igen.
Ulla Väisänen, Anita Uusitupa, Leila Kaarto är också med på den första färden. De besöker Runsala varje år tillsammans.
- Det här är vår vanliga måndagspromenad. Men den ser lite annorlunda ut i dag i och med att vi tar en bit med sjöbussen, säger Uusitupa.
Väisänen säger att det bästa med att åka sjöbussen är att få se stränderna vid Aura å.
De tycker att den rutten som går nu är bra. Men de har ett önskemål.
- Jag skulle vilja att båten skulle ha två våningar, så att man kunde sitta på taket, säger Kaarto.
Eklas Radhi, Shaymaa Wahid och Jeanette Ghadir åker första gången sjöbuss. De njuter speciellt av den fina utsikten under sjöbussfärden till Runsala.
Succén ledde till utvidgning
På grund av förra årets succé med sjöbussarna har Åbo valt att utöka sjöbusstrafiken.
I år sköts trafiken med hjälp av två sjöbussar, som trafikerar flera gånger per dag från Martinsbron till Runsala och Beckholmen i Hirvensalo.
Att sjöbussarna börjat gå igen, och dessutom mer frekvent, innebär också att företagen på Runsala får önskade kunder.
Anne Österlund är värdinna på ett av kaféerna på Runsala. Hon säger att vädret har den största inverkan på antalet kunder.
- När solen skiner har vi mycket kunder. Om det regnar, har vi inga kunder.
Hur märks det av hos er att sjöbussen trafikerar igen?
- Vi hoppas att det ska märkas tydligt. Eftersom det nu är två sjöbussar kan det hända att vi får bråttom här på kaféet. Jag hoppas att det blir bråttom.
M/S Jaarli har rum för nästan 100
Säsongens stora förändring är m/s Jaarli. Den är betydligt större än m/s Ruissalo och rymmer hela 99 passagerare.
Toivonen med sällskap åkte m/s Ruissalos första tur till Runsala på förmiddagen, och nu väntar de ivrigt att få provåka den nya sjöbussen.
- Vi har tyckt om den så mycket tidigare. Det är så lätt. Alla åbobor tycker om att åka båt.
Hon tror att hon kommer att använda sjöbussen då och då under sommaren.
- Då vi besöker Runsala brukar vi spatsera och sitta njuta av naturen och sen åker vi tillbaka.
Hon tycker det känns nytt och roligt att åka den nya båten. Men dessvärre hade hon lite svårt att stiga på m/s Jaarli.
- Besättningen var tvungen att lyfta mig ombord, skrattar Toivonen.
Nya bryggor på väg
Det var faktiskt en liten utmaning för besättningen att förtöja vid de nuvarande bryggorna med m/s Jaarli, som är betydligt större än den andra sjöbussen. Många passagerare behövde därför hjälp med att stiga ombord.
Jani Söderberg jobbar på däck på m/s Jaarli under sommaren. Han säger att den första dagen varit en aning stressig i och med att allt är nytt.
- Det största problemet vi har just nu är att alla bryggor är lite olika så vi har ingen standard för hur vi ska förtöja båten. På M/S Ruissalo så förtöjer de inte båten, utan de kör fören rakt mot kajen.
- Bryggan som finns på Runsala folkpark är väldigt hög. Trappan ligger på sidan av bryggan där vi inte kan förtöja. Idag var vi tvungna att improvisera förtöjningen för att få folk ombord och bort från båten.
För att det ska ske smidigare i framtiden kommer de ändra lite på taktiken. Men framför allt väntar de på nya bryggorna som ska göra landgången lätt. Tills dess lovar Söderberg att besättningen ställer upp.
- Om man har problem med rörelsen så hjälper vi så gott vi kan för att alla ska kunna komma ombord.