Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny finlandssvensk NHL-spelare – HIFK-målvakten Lankinen osar av självförtroende: ”Jag känner att talangen räcker”

Från 2018
Uppdaterad 21.05.2018 19:30.
Kevin Lankinen, HIFK våren 2018.
Bildtext Den gångna säsongen slutade med FM-brons för Kevin Lankinen.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Kevin Lankinen har skrivit på ett tvåårigt kontrakt med Chicago Blackhawks. Den odraftade målvakten avslöjar att han förhandlade med flera NHL-klubbar – och spikar ett tydligt mål inför nästa säsong: NHL-debut.

– Det känns nog ganska grymt, skrattar Kevin Lankinen till när Yle Sporten når honom från en solig basketplan i Helsingfors på måndagskvällen.

Den 23-åriga ishockeymålvakten har tecknat ett NHL-kontrakt med Chicago Blackhawks och Helsingfors IFK får därmed söka sig en ny burväktare till nästa säsong.

– När jag låg på sjukbädden i höstas skulle jag inte ha tänkt att vi nu här på våren talar om såna här saker. Det är verkligen en ”dream come true”. Ända sen jag var en liten pojke har jag drömt om NHL.

Glänste under ligavåren

Lankinen missade en stor del av den gångna säsongens grundserie på grund av skada, men hörde till ligans målvaktselit under våren.

Grundseriens räddningsprocent (på 15 matcher) var 94,6 och slutspelets (13 matcher) 93,6. Grundserienoteringen var ligans bästa, playoffsditot näst bästa (efter TPS Rasmus Tirronen).

– Före säsongen var målet att ta mig till landslaget, vara ligans bästa målvakt och sen åka vidare. Det kändes mer avlägset under skadan, jag var ändå borta i fem månader, men jag har aldrig slutat tro på drömmen.

Den tidigare juniorlandslagsmålvakten ledde IFK till brons men Lejondebuten blev inte ännu av.

Vill göra NHL-debut genast nästa säsong

Lankinen gjorde ligadebut för Jokerit säsongen 2013-2014 och flyttade till lokalkonkurrenten HIFK säsongen därpå. Räddningsprocenten har legat över 90 under samtliga fyra IFK-säsonger.

– Inte kom det här som en överraskning, jag känner att jag hela tiden gått framåt under de senaste åren och karriärkurvan pekar åt rätt håll. Det här var ett naturligt steg att ta.

Kevin Lankinen, HIFK våren 2018.
Bild: All Over Press

Under sommaren ska Lankinen träna hemtrakterna med NHL-spelare som Mikael och Markus Granlund, Leo Komarov, Ville Husso och Julius Honka under ledning av fysiktränaren Ari Räsänen.

I augusti åker han till Chicagos träningsläger med en tydlig vision.

– Jag vill ta en plats i laguppställningen, helt klart. Målet är absolut att få speltid, det siktar jag på. Jag känner att jag har chansen och att talangen räcker. Huvudsaken är ändå att få spela, om det sen är NHL eller i början AHL.

Lankinens kontrakt är ett så kallat ”tvåvägskontrakt”, vilket betyder att lönen sjunker ifall han förpassas till farmarligan AHL.

Flera NHL-klubbar intresserade

Chicago hör till 2010-talets mest framgångsrika klubbar i NHL med Stanley Cup-titel åren 2010, 2013 och 2015. Denna säsong slutade i besvikelse då Blackhawks missade slutspelet.

Sex olika spelare vaktade Chicagos mål under säsongen. Det mångåriga förstavalet Corey Crawford stod bara 28 matcher på grund av skadeproblem, och speltid fick även Anton Forsberg (35 matcher), Jeff Glass (15), Jean-François Bérubé (13), Collin Delia (2) och Scott Foster (1).

Lankinen, som inte draftats till NHL, avslöjar att Chicago inte var den enda klubben som visade intresse.

– Längs med våren hade vi kontakt med flera NHL-klubbar. Jag hade ganska stor fördel av att jag aldrig blivit draftad, vilket gjorde att jag själv kunde bestämma vad som kändes bäst och inte vara bunden till en klubb som äger mina rättigheter.

Kevin Lankinen, HIFK våren 2018.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Varför blev det då just Chicago?

– Jag fick en jättebra känsla av organisationen och kände att de absolut vill ha mig. Alla var ivriga över att få mig dit och det var till slut ett lätt beslut, berättar Lankinen.

– Det känns också speciellt att det blev just Blackhawks med tanke på hur framgångsrika de varit under de senaste 10-15 åren och att det dessutom är ett Original Six-lag. Det är en klubb med långa och fina traditioner.

Blackhawks kungjorde samtidigt kontrakt med anfallaren Dominik Kahun och backarna Lucas Carlsson och Darren Raddysh. Carlssons kontrakt är treårigt, de övrigas tar slut efter säsongen 2019-2020.

I samband med att avtalet offentliggjordes passade klubben på att ge anvisningar för hur det finländska nyförvärvets efternamn ska uttalas: LAHNK-ih-nehn.

Ett namn som senast nu är värt att lägga på minnet.

Artikeln uppdaterad med Lankinens kommentarer klockan 19.30.

Diskussion om artikeln