Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barack och Michelle Obama hoppar från politik till filmproduktion - skriver avtal med Netflix

Från 2018
Barack och Michelle Obama.
Bildtext Mot nya utmaningar. Barack och Michelle Obama kastar sig in i filmbranschen efter att ha slutit ett avtal med Netflix.
Bild: EPA/RON SACHS/POOL

USA:s före detta presidentpar, Barack och Michelle Obama, har slutit ett produktionsavtal med streamingtjänsten Netflix. Tillsammans ska de producera filmer och tv-serier åt streamingjätten.

Netflix offentliggjorde avtalet på Twitter. Enligt dem ska den före detta presidenten och hans fru producera innehåll som tv-serier, filmer och dokumentärer.

Enligt Netflix ska filmerna och tv-serierna tackla teman och problem som Obama försökte åtgärda under sin tid som president.

Obamas rådgivare och arbetspartners uppger ändå att den före detta presidenten inte kommer att använda sig av Netflix som en plattform för att attackera sin efterträdare, Donald Trump.

- Bland det bästa med vår tid i politiken var att vi fick träffa så många fascinerande personer och dela deras berättelser. Det är därför jag och Michelle har bestämt oss för att samarbeta med Netflix, lyder Obamas uttalande.

Paret har startat bolaget Higher Ground Productions för att skapa innehåll för Netflix.

- Vi hoppas vi kan fostra begåvade, inspirerande, kreativa röster som kan uppmuntra till empati och förståelse mellan människor.

"Världens mest respekterade offentliga personer"

Obama har hållit sig relativt i skymundan efter sin presidentperiod trots att hans supportrar försökt uppmuntra honom att ifrågasätta USA:s nuvarande president Donald Trump.

New York Times rapporterade om förhandlingar mellan Obama och Netflix i mars.

Netflix har inte offentliggjort några finansiella detaljer om avtalet men liknande avtal med andra kändisar har gynnat dem med tiotals miljoner dollar.

Netflix innehållschef Ted Sarandos anser att avtalet kommer att gynna tjänstens publik.

- Barack och Michelle Obama hör till världens mest respekterade offentliga personer och har unika möjligheter att upptäcka och framföra berättelser om människor som strävar efter att göra världen till en bättre plats, säger Sarandos.

- Vi är otroligt stolta över att de valt Netflix som hem för sina fantastiska berättarförmågor.

Källor: AP, New York Times

Diskussion om artikeln