Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Revolutionerande fossilfri bensin har utvecklats på Åbo Akademi

Från 2018
Uppdaterad 22.05.2018 08:32.
Bensintankning
Bild: Yle/Andy Ödman

En gammal Saab, en stuga i Västerbotten och ett mystiskt inbrott på laboratoriet kantade arbetet. Drivmedlet som kan ersätta dagens bensin utvecklades i största hemlighet för att hålla industrispioner på avstånd.

Upptäckten kunde beskrivas som revolutionerande. Ett forskarlag vid Åbo Akademi och Umeå universitet har lyckats utveckla ett drivmedel som är helt baserat på biomassa, men har samma egenskaper som fossila bränslen.

Processen är ungefär energineutral då katalysatorerna tänder.

Jyri-Pekka Mikkola är professor vid både Åbo Akademi och Umeå universitet och har specialiserat sig på hållbar kemisk teknologi.

Han förklarar processen som fungerar så att det matas in blandning av vatten och etanol i en katalysator. Ut kommer bensin som är bättre än fossilt och dessutom gasol och rent vatten.

– Om vi tänker på hur vi får fram etanol, så är det ju enbart socker och det är den vanligaste biomassan i dag. Du kan ta matavfall, jordbruksavfall, gammalt tidningspapper, ja nästan vad som helst som innehåller socker som kan jäsas till etanol och då får vi fram det som vi behöver.

Dörr vid Åbo Akademi
Bild: Yle/Andy Ödman

Ett oljeraffinaderi som förädlar fossila bränslen kostar 1,5 miljarder euro att bygga, säger Mikkola.

Mikkolas anläggning är i containerformatet och kan byggas för betydligt mindre summor ungefär var som helst.

Sveriges konsumtion per år är 15 miljarder liter per år och Finlands ungefär hälften så mycket. Vi måste förändra vår konsumtion radikalt.

Tanken är att ett åkeri eller ett taxibolag ska kunna köpa en container och producera sina drivmedel lokalt. Likaväl kan produktionen ske bakom en bensinmack eller hos en byaförening.

Nya drivmedlet ska fungera i alla motorer

Produkten som kommer ut är antingen bensin eller diesel, men dessutom kommer det ut gas som också kan driva en bil eller varför inte användas för att koka mat på.

En tredje produkt som kommer ut ur katalysatorn är vatten, också det en allt dyrbarare vara.

Bilen gick som en raket! Det är ren bensin och det gillar gamla bilar. Den gick bättre än med dagens bensin som innehåller etanol.

– Vi förstår fortfarande inte alla komplexa reaktioner, men processen är ungefär energineutral då katalysatorerna tänder och vi tror att den är självförsörjande på reaktionsvärmen.

Det nya drivmedlet ska fungera i alla motorer eftersom det handlar om exakta kopior av fossila drivmedel, men utan att en enda fossil molekyl ingår.

Nu blandar vi etanol i bensinen, men det är dumt och bara politik anser Mikkola.

– För det första klarar katalysatorerna inte av det eftersom de är designade för att köras på ren bensin. Etanolresterna konverteras till karcinogena ämnen och dessutom är etanolets specifika energiinnehåll cirka hälften av bensinens, så det är bättre att göra bensin av etanolen och köra på ren bensin.

Flyget värsta boven

Tillgången på råvara har utpekats som en riskfaktor i omställningen till biobaserade bränslen.

Oron är att råvarorna inte räcker till och att industrin bidrar till en ökad skogsavverkning som leder till att mindre koldioxid upptas av skogarna.

Redan nu är två miljoner människor uppe i luften varje sekund i dygnet.

– Det är en bra och svår fråga, säger Mikkola. Jag tror att vi ändå måste ta till alla alternativ, för idag slösar vi bort enorma mängder av drivmedel bara på transportbränslen på landsvägen.

– Sveriges konsumtion per år är 15 miljarder liter per år och Finlands ungefär hälften så mycket. Det är så mycket att vi radikalt måste minska konsumtionen.

De senaste beräkningarna visar att flygtrafiken står för 8 procent av världens koldioxidutsläpp och inte två som man tidigare trodde.

Siffror som tagits fram av bortgångne professorn Hans Rosling.

– Flygtrafiken kommer att vara det riktigt stora problemet i framtiden, säger Mikkola. Redan nu är två miljoner människor uppe i luften varje sekund i dygnet.

Nio av tio flygresor är i västländerna, men enligt en uppskattning kommer nio av tio flyg att vara i Asien om 20 år.

Det innebär en exponentiell ökning och något måste göras.

Gammelsaaben gick som en raket

Förutom avancerade katalysatorer som Jyri-Pekka Mikkola utvecklat har en bil som redan kunde vara i veteranregistret haft en central roll.

Det är en gammal Saab som hans pappa kört med och som han tagit över. Den var den första bilen som testades med bränslet som har ett oktantal på över 100.

Jyri-Pekka Mikkola vid sin Saab.
Bildtext Saaben gick som en raket, berättar Jyri-Pekka Mikkola.
Bild: Yle/Peter Petrelius

– Allt har ju testats och skickats till certifieringslaboratorier, men ändå vill man som första test använda någonting som inte kostar skjortan om motorn skulle paja. Bilen gick som en raket! Det är ren bensin och det gillar gamla bilar. Den gick bättre än med dagens bensin som innehåller etanol.

Två inbrott på kort tid

En del av utvecklingsarbetet har gjorts på Biskopsgatan i Åbo, en del djupt inne i de västerbottniska skogarna.

När det handlar om helt revolutionerande teknik gäller absolut sekretess och forskarna måste gömma sig för tänkbara spioner.

Någon gick in i alla rum och alla låsta skåp söktes igenom. Vi vet ingenting om vad man var ute efter.

Så länge patenten inte är offentliga, så är det inte möjligt att prata om saker och ting.

Under viktiga möten lämnar de mobiltelefonerna utanför mötesrummet och datorerna som har viktig information är aldrig internetuppkopplade.

Trots det verkar det finnas försök till att komma åt Mikkolas bensinrecept och för en dryg vecka sedan var det ett inbrott på Åbo Akademi.

– Någon gick in i alla rum och alla låsta skåp söktes igenom. Vi vet ingenting om vad man var ute efter, men säkerhetskamerorna såg ingenting och datorerna dög inte.

Samma sak hände för några veckor sedan i Umeå och vissa saker blev då stulna.

Enligt Mikkola är det tydligen publicitetsrumban som väckt tankar hos någon.

Bensinstation.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Framtiden får utvisa lanseringen av de nya drivmedlen.

Mikkola säger att tanken inte är att börja sälja bensin, utan anläggningar och katalysatorer för processen.

Inte en enda anläggning har byggts ännu, men flera har redan sålts.

Inom några månader ska den första containern byggas.

– Det behövs kapital och resurser och det är som att starta upp ett skeppsvarv, säger Mikkola. Det går inte på nolltid, men så fort som möjligt är tanken.

Diskussion om artikeln