Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Skådespelare Lilli Sukula-Lindblom: Unga väninnans Alzheimersdiagnos är en stor sorg

Från 2018
Vegas sommarpratare 2018 Lilli Sukula-Lindblom.
Bildtext Lilli Sukula-Lindblom, skådespelare som bland annat grundat Sjukhusclowner r.f. och som just nu drömmer om att utveckla demensvården.
Bild: Parad Media

Lilli Sukula-Lindblom har varit skådespelare i snart 40 år.

Hon har gjort stora roller på de finlandssvenska teatrarna och lånat sin röst till Lilla My i den animerade Muminserien, men mest har hon jobbat med det som kallas uppsökande teater.

Just nu jobbar hon med projektet ”Sol i minnet”, som ska fylla demensboenden i Svenskfinland med liv och ljud och intryck.

Lilli Sukula-Lindblom har gjort föreställningar på arbetsplatser och sjukhus, i skolor, på gator och torg, hemma och utomlands på många olika språk.

I början av 2000-talet var det hon som grundade Sjukhusclowner r.f. som med tiden har vuxit till en landsomfattande verksamhet.

Sjukhusclownerna ger allvarligt sjuka barn på landets stora sjukhus en stund av glädje.

Sjukhusclowner blev hjärtesak

- Jag var stipendiat i New York och bekantade mig med verksamheten där och tog sen hela konceptet till Finland. I 15 år var det ett heltidsjobb för mig att vara konstnärlig ledare för sjukhusclownerna och själv vara clowndoktor, berättar hon.

- Men sen kände jag att det är dags att lämna mitt skötebarn, mitt livsprojekt och gå vidare, säger hon.

Just nu jobbar Lilli Sukula-Lindblom med projektet ”Sol i minnet”, som strävar efter att fylla demensboenden runtom i Svenskfinland med liv och lust, ljud, smaker och intryck.

Det är ett projekt som framförallt vidareutbildar och stödjer personalen.

Ung väninna insjuknade

Lillis ingång på området var en god väninnas insjuknande i Alzheimers sjukdom, bara drygt 40 år gammal.

- Vi vänner insåg nog att allt inte var som det skulle med vår väninna, men vi kunde ju inte förstå att en människa kan insjukna i Alzheimers bara drygt 40 år gammal! säger hon.

- Till en början bodde hon hemma men kom så småningom in på ett boende. Jag besökte henne ofta och gör det ännu i dag och under de besöken har jag insett hur mycket det finns att utveckla på våra demensboenden, säger hon.

Grundtanken med projektet ”Sol i minnet” är att införa en personcentrerad vårdkultur, där människan, inte arbetsuppgiften, står i centrum.

Varje person som bor på ett demensboende är en individ som behöver bekräftas, höras och ses.

Demensboenden är ofta bara väntrum

- Vi vill skapa meningsfull vardagssysselsättning. Allrummen på olika boenden har en förmåga att bli väntrum. Man sitter vid tomma bord och väntar på frukost, lunch och middag. Och den enda som pratar är TV-apparaten i hörnet, säger hon.

Lilli säger sig trivas som fisken i vattnet. I sitt sommarprat i Yle Vega berättar hon att hon aldrig hann träffa sina mor- och farföräldrar. Också hennes egna föräldrar dog relativt unga.

- Alla som bor på demensboenden är inte gamla, som sagt. Men många är det. Och på något plan undrar jag ibland om jag kompenserar min avsaknad av mor- och farföräldrar med att jobba med det här. Det är fantastiskt och väldigt givande, säger hon.

Mindfullness att umgås med minnessjuka

Lilli uppmanar alla som har släktingar och vänner på demensboenden att besöka dem. Enligt henne är det mindfullness i sin enklaste form.

- Folk betalar dyra pengar för att gå kurser i mindfullness, för att lära sig leva i nuet. När du umgås med en minnessjuk person kan du bara vara i nuet. Det som hände och det som ska hända blir för abstrakt. Det är bara nuet som gäller, förklarar hon.

Till alla som tycker att det är svårt att umgås med någon som har en minnessjukdom har Lilli ett bra tips, som hon tidigt tog till med sin unga väninna som fick Alzheimers. Det gäller att inte fråga så mycket.

- Då hennes ord försvann kom jag på att inte ställa en massa frågor. Jag tog munturen själv och bara pratade på, om vad som helst. Oftast om något vi gjort tillsammans eller som jag vet att hon tycker om. Hon blir lugn och ser ut att trivas, berättar hon.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03, 18.03 och 22.15.

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Lilli Sukula-Lindblom

Programmet är inte längre tillgängligt

Låtlista:
Giora Feidman: Edna’s Nigun
Marko Hakanpää: Trumpettisävelmä/Trumpet Tune
Maria Kalaniemi: Napoleon
Jan Johansson: Visa från Utanmyra
Hildén-Lehtinen: Suite Portena 4
Yann Tiersen: La Veillée
Soundtracket ur filmen En kärlekshistoria: Eko-låten
Yann Tiersen: Le Phare
Reinhardt & Grappelli: Daphne
Magnus Uggla: Världen är din

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln