Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Formgivaren Olavi Lindén: I min barndom var det vanligaste skidmärket Gevalia

Från 2018
Vegas sommarpratare 2018 Olavi Lindén.
Bildtext Olavi Lindén, industriformgivare vars yxa och trädgårdsredskap finns över hela världen. Som pensionär formger han prisvinnande musikinstrument.
Bild: Parad Media

Industriformgivaren Olavi Lindén gjorde en lång och trogen karriär som chefsdesigner för Fiskars. I så gott som varje finländskt hem – och i miljontals med hem runtom i världen – finns hans yxor och trädgårdsredskap.

Under pensionsdagarna har han framgångsrikt fortsatt med formgivning, men nu av handgjorda musikinstrument.

Redan som barn väcktes intresset för formgivning och att jobba för hand. Det var fattiga tider i efterkrigstidens Finland. Det praktiska handlaget fanns i familjen.

Man tager vad man haver

- Min pappa tillverkade så gott som alla mina leksaker och mamma sydde hela familjens kläder på sin gamla Tikkakoski, berättar han.

När någonting gick sönder kunde man inte köpa nytt, utan man reparerade.

- Vi pojkar tyckte om att åka i skvättar med våra hemgjorda träskidor. Det slutade ofta med att de gick sönder. Då reparerades de med det som fanns till hands, säger han.

- Kaffeburkar av plåt var ett alldeles utmärkt lappningsmaterial. På det sättet kom Gevalia att bli det vanligaste skidmärket i min barndom, minns han.

Barndomens lekar blev karriär

Av sin farmor fick Olavi en täljkniv i present och med den gjorde han visselpipor, pilbågar och barkbåtar.

- Senare lånade jag instruktionsböcker på biblioteket i Ekenäs och med hjälp av dem byggde jag låddrakar, kristallmottagare, en liten batteridriven elmotor och en så kallad gnistinduktor. Med hjälp av den kunde jag störa hela grannskapets radiomottagning, så att de inte kunde lyssna på nyheterna, småskrattar han.

Grunden för Olavi Lindéns yrkesliv lades där. Barndomens lekar förvandlades till en framgångsrik karriär.

- Jag har haft turen att hela mitt liv få jobba med sådant jag sysslade med som barn. Jag jobbade som produktutvecklare och designer på Fiskars i nästan 40 år, berättar han.

- Jag började visserligen som ansvarig för saxavdelningen i Fiskars och grundade också en saxfabrik i Wisconsin i USA. Men mest har jag fått jobba med att hitta nya lösningar till kända problem, säger han.

Designar och bygger egna instrument

Musiken har hela livet varit en stor passion för Lindén.

Redan som 10-åring fick han sin första violin och blev en duktig amatörmusiker som länge spelat i bland annat Lojo stadsorkester och Bulevardens kammarmusiksällskap.

Tidigt började han också bygga egna instrument. Ett 70-tal stråkinstrument har han byggt. Men i dag går tiden mest åt till att designa akustiska basgitarrer och så kallade trattinstrument, tillsammans med sonen Jan.

- Av en slump råkade jag få syn på en trattfiol. Ett instrument designat av Augustus Stroh år 1899. I korthet kan man säga att det är en trattförsedd violin. Tratten gör att ljudet blir mycket starkt. En trattfiol eller Stroh-fiol motsvarar ungefär fyra vanliga fioler, berättar han

Instrumenten har rönt stor internationell publicitet och så sent som våren 2018 var far och son Lindén inbjudna till en musikmässa i franska Grenoble, där man gav en konsert med trattinstrument byggda hos Lindéns i Billnäs i västra Nyland.

Trattfiol, trattaltviolin och trattcello. Till och med en bas med en tratt på två meter i diameter.

I sitt sommarprat i Yle Vega bjuder Olavi Lindén på smakprov av hur instrumenten låter.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03, 18.03 och 22.15.

Olavi Lindén

Programmet är inte längre tillgängligt

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Låtlista:
Viktor Barinov: Vintern (Vivaldi)
Fritz Wunderlich: Verdi Prati (Händel)
Georg Malmsten: Jänöjussin mäenlasku
Igor & David Oistrakh: Navarra For Two Violins (de Sarasate)
Lapp-Lisa: Vaktad av vita fjället
Norbert Kraft: Gran Vals (Tarrega)
Jussi Björling: Sommarnatt (Mogens Schrader)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln