Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta: Tack och lov är jag inte äldre än 50

Från 2018
Vegas sommarpratare 2018 Maarit Feldt-Ranta.
Bildtext Maarit Feldt-Ranta, riksdagsledamot sedan år 2007, före detta partisekreterare för SDP och ministermedarbetare. Före den politiska karriären var hon bland annat ungdomsledare, klasslärare och redaktör.
Bild: Parad Media

Efter att två gånger ha tillfrisknat från cancer, har hon absolut ingen åldersnoja. Hon älskar att leva och bli äldre. Men hon är ändå glad att hon inte är äldre än 50.

Hennes årskull var nämligen den första som fick gå i grundskolan. Utan den skulle hon inte sitta där hon sitter idag.

Maarit Feldt-Ranta är född och uppvuxen i mycket enkla förhållanden. Hennes pappa blev synskadad redan som barn och på grund av det förvärvsarbetade han inte.

- Pappa tog hand om mig och mina två systrar, medan mamma ensam försörjde oss genom att dela morgontidningar. Mina föräldrar skulle aldrig ha haft råd att bekosta utbildningen för sina tre döttrar, säger hon.

- Och så var det nog i många andra familjer också. Jag är absolut beredd att att utse gratis grundskola för alla barn till det enskilt bästa beslutet som har fattats under Finlands 100-åriga historia. Det har möjliggjort många framgångssagor, inte minst min egen, säger hon.

Bästa beslutet var att lära sig svenska

Det var också under skoltiden som den då enspråkigt finska Maarit blev intresserad av att lära sig svenska.

- Världen öppnade sig för mig under ett skolbesök på Hanaholmen. Jag blev förälskad i det nordiska och bestämde mig för att lära mig svenska ordentligt, berättar hon.

- Jag började med att lära mig fem nya ord varje dag, så småningom utökade jag till tio nya ord. Efter hårt arbete blev jag till sist helt tvåspråkig, konstaterar hon.

- Och till och med nästan lite finlandssvensk. Jag har ju faktiskt i två repriser varit ordförande för Finlands svenska socialdemokrater, säger Maarit stolt.

- Om grundskolan var Finlands bästa beslut, så var det nog mitt bästa beslut att lära mig svenska, säger hon.

Tackar den offentliga sjukvården för sitt liv

Maarit Feldt-Ranta har två gånger drabbats av cancer. Och båda gångerna botats av den finländska offentliga sjukvården, finansierad med skattemedel.

- Vi har en vård av världsklass i det här landet. Jag hoppas att alla finländare kan känna glädje och stolthet över det. Jag och många andra har den offentliga sjukvården att tacka för att vi lever, säger hon.

- Vilka proffsiga läkare vi har och vilka fantastiska sjukskötare som trots dålig lön och tungt arbete sköter, stöder och tröstar, dag efter dag, konstaterar hon.

- Jag kan bara inte fatta att det finns krafter som vill montera ner den offentliga sjukvården. Den borde tvärtom utökas! Jag älskar den offentliga sjukvården! säger hon.

Älskar de nordiska språken

I sitt sommarprat i Yle Vega talar Maarit om rörelser, ställen, fenomen och människor som hon älskar.

- Det är bara sån jag är! Livet har lärt mig tacksamhet. Jag älskar grundskolan och den offentliga sjukvården och den socialdemokratiska rörelsen som i stor utsträckning möjliggjort dem, säger hon.

- Jag älskar rättvisa, fred och solidaritet. Mitt jobb och mina kolleger. Mina vänner och min familj. Mina barn och barnbarn och min Vesa. Jag älskar mitt modersmål finska och det svenska och de nordiska språken, säger hon.

- I mitt sommarprat spelar jag åtta sånger. Alla på åtta olika nordiska språk. Jag känner mig hemma överallt i Norden och älskar att jag klarar mig på svenska eller någon form av ”blandinaviska”, skrattar hon.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03, 18.03 och 22.15.

Maarit Feldt-Ranta

Programmet är inte längre tillgängligt

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Låtlista:
Emilia Ekström: Maailman loppuun
Peter Hägerstrand: Jag minns
Sofia Jannok: Irene
Lis Sørensen: Mine øjne de skal se
Bjørn Eidsvåg: Skyfri himmel
Stanley Samuelsen: Arma Hjarta Møddist Tú
Ragnheidur Gröndahl: Ást
Nanook: Ingerlaliinnaleqaagut

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln